Primer pogina rib: Krivca še iščejo

Slab mesec dni nazaj smo kot prvi poročali o množičnem poginu rib v Ledavi. Krivec za pogin rib še zmeraj ni znan. Razlog za ogroženost vodotokov v skrajnem severovzhodu države je ali zaradi intenzivnega kmetovanja ali pa zaradi neodgovornih lastnikov različnih industrijskih obratov. Skupno število poginulih rib je naraslo na približno tisoč, kar je zastrašujoče dejstvo. Še bolj zastrašujoče dejstvo pa je, da se je to zgodilo v bližini drstišča, kar pa pomeni, da je za pričakovati še večja škoda. 

Primer, ki ga preiskuje policija pušča vprašanja marsikateremu prebivalcu in ribiču. Med neuradnimi osumljenci se pojavlja predvsem bioplinarna, iz katere se izpušča gnojnica ali kakšna druga škodljiva snov. 

V Nedelici, Lendavi in Benici so kriminalisti odvzeli vzorce, ki jih bodo poslali na analizo, ki bi pripomogla k ugotovitvi vzroka za pogin rib. 

A pogin rib ni edina težava. Onesnaženje reke Ledava je škodovalo tudi okolju. Zato so, kot predsednik ribiške družine pravi, vložili tožbo proti neznanemu storilcu. Ukrepi bodo seveda sledili v primeru odkritja le tega. Za zdaj je neuradni krivec bioplinarna Ginjevec iz Radmožanec. Ugotovitve s terena so namreč, da je od tam z neznanega vzroka iztekla večja količina snovi, ki so neprijetnega vonja. 

 

V Ledavi množičen pogin rib

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja