PREKMUREC, KI JE POSTAL BOKSARSKA LEGENDA AMERIKE

Zgodovinar Dejan Süč je pred kratkim za upokojenega podjetnika iz ZDA, opravil rodoslovno raziskavo z namenom iskanja prednikov in kraja od koder družina izhaja. Po nekaj splošnih informacijah, ki jih je dobil od omenjenega Američana je zvedel, da bi naj njegov prednik v Ameriko prišel iz območja nekdanje Avstro-Ogrske, ki je postalo del Jugoslavije po prvi svetovni vojni. Ta prednik je bil Dick Evans, eden prvih profesionalnih boksarjev v Združenih državah Amerike, leta 1920 je namreč Walkerjev zakon dovolil boksanje po celotnih ZDA in uredil plačilo tako za zmagovalca kot poraženca, in po tem so se tudi v ZDA začeli resneje ukvarjati z boksom.

Dick Evans

Vsi viri so Dicka Evansa navajali kot boksarja, ki se je kot otrok preselil iz Madžarske in svoj boksarski debi doživel 13. januarja 1920 in s knockoutom porazil Dattlinga Romaina. Zatem je v karieri odboksal 67 dvobojev, od teh je kar 30 zmagal s knockoutom. Z boksom je zaključil 8. avgusta 1935, dvakrat je boksal tudi v legendarnem Madison Square Gardnu. Dick Evans je bil smatran za enega najboljših svetovnih boksarjev dvajsetih in prve polovice tridesetih let.

V nadaljevanju Dejan zapiše

Ko sem šel pregledat zapise o ladjah, ki so prispele v ZDA, sem s presenečenjem ugotovil, da Dick Evans v resnici nikoli ni prišel iz Madžarske v ZDA, vsaj pod tem imenom ne.

V bazi boksarjev sem nato ugotovil, da je bilo ime Dick Evans le njegov alias in da se je zares imenoval Gyula Ebenspanger. Ko sem pregledal popise potnikov, ki so prispeli z ladjo v ZDA sem našel Gyulo Ebenspangerja, ki je z ladjo S. S. George Washington 9. marca 1912 prispel iz Bremna. Glede na zapis je imel Gyula ob prispetju 9 let in je v ZDA prispel s starši.

Podatek sam po sebi ni bil toliko zanimiv kot dejstvo, da je Gyulin oče, Max, kot mesto bivanja navedel kraj Muraszombat (Murska Sobota), kot kontaktno osebo v državi iz katere je prišel pa očeta Samuela Ebenspangerja iz kraja Adriancz (Odranci) v županiji Zala. Za lažjo predstavo je tukaj tudi seznam potnikov.

seznam potnikov

Bili so torej iz Murske Sobote, toda to še vedno ni 100% potrjevalo, da gre za istega Gyulo, ki je kasneje postal Dick Evans. Na podlagi zapisa o smrti boksarja 29. junija 1992 ter številke socialnega zavarovanja, ki se je ujemala z datumom njegove smrti sem ugotovil, da se je Gyula ali Julius, rodil 17. aprila 1903, kar ustreza tudi zapisu s popisa potnikov, na podlagi katerega bi naj bil Gyula rojen leta 1903.

Toda rojstvo Gyule ni bilo najdeno niti v matičnih knjigah Murske Sobote, niti v matičnih knjigah v Odrancih, zato sem se odločil, glede na to da je govora o judovski družini, pregledati še zapise ostalih matičnih uradov. In tam je bil, zapis o rojstvu judovskega fantka Gyule Ebenspangerja, sina Mikse (v ZDA je postal Max) Ebenspangerja, ki se je rodil 17. aprila 1903 v Veliki Polani in postal boksarska legenda ZDA.

Rojstni list

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja