PREDSTAVLJAMO: Simon Kociper

Prebivalci Lendave bolj malo poznamo okuse koktajlov Simona Kocipra, čeprav prihaja iz naše občine. Simon že vrsto let meša, ustvarja ter pripravlja razne koktajle prav v štajerski prestolnici, kjer je zaposlen, kot glavni barman & barista  ter vodja gostinskega lokala LUFT 360.
S svojimi inovativnimi idejami in raznimi tehnikami priprave koktajlov, razvija lastne kreacije. Njegove kreacije pa zagotovo ne ostanejo le ideja zapisana v beležki, saj večina njegovih kreacij, konča v koktajl listi lokala LUFT ali pa v katerem drugem lokalu.
Ob tem, pa nam svoje delo tudi prikaže z raznimi fotografijami ali videoposnetki, s katerimi pa nas na dnevni ravni popelje v središče njegovega dela. Kaj in kako to počne, vam bomo sedaj predstavili.

NA KATERE KREACIJE SI NAJBOLJ PONOSEN IN ZAKAJ?
Mislim, da mi bo najbolj pri srcu ostal moj prvi. Imenoval se je FLYING SIMON in sem ga zmešal za Red Bull. To mi je nekako odprlo oči v svet koktajlov, saj sem zaradi tega koktajla dobil ogromno novih priložnosti za sodelovanja in me je gnalo naprej.
Drugi koktajl je zagotovo IRISH BUSH, kjer sem spoznal svet viskijev  in arome le teh. Ampak mislim, da je to zelo težko definirati, saj sem na nek način ponosen na vsakega posebej.  O tem bi lahko razglabljali cel večer.  Imam pa najraje če naredim vse sam. Od skice v glavi, do sestavin v mixing glass in na koncu na koktajl karto.

KDO JE TVOJ NAJVEČJI IDOL NA PODROČJU GOSTINSTVA?
Če bi mi to vprašanje postavili pred kakim letom bi zagotovo naštel tri imena v raznih tehnikah mešanja koktajlov. Danes pa povem le sledeče: Vsak gostinec, ki razume in ve kaj je njegovo delo, pozna vrednote tega poklica, si želi razvoja in napredka, je moj idol.  Prav tako sem ponosen na svojo ekipo, ker sem mnenja, da ima le redko kateri lokal tako utečeno, sinhrono in dobro ekipo.

KATERI KOKTAJL BI MI PRIPOROČAL?
Najprej bi te posedel pred pult, ti dal kozarec vode in ti postavil nekaj vprašanj. Šele takrat bi videl kaj imaš rad in kaj ti lahko ponudim iz obstoječega izbora pijač.

ZAKAJ SI SE ODLOČIL ZA TA POKLIC?
Misliš, da sem se odločil? Hehe. Za največji Lendavski praznik : Lendavska Trgatev :sem se znašel s pladnjem v roki in sredi gneče stregel ljudi. Brez izkušenj, brez sistema, brez cilja, le stregel sem. In potem, sem to naredil še en vikend kasneje, in tako naprej. Potem sem to počel ob vikendih po službi, nato pa sem se nekak našel v tem poklicu. Nekoč me je sodelavka vprašala: Kaj bi ti počel, če bi lahko delal kar želiš? Odgovoril sem ji: To.
 

KAKO BI OPISAL SVOJ POKLIC?
Večkrat delamo v gneči in ob pritisku strank, se trudimo po najboljših močeh ampak mislim, da ima vsak poklic dobre in slabe lastnosti. Sedaj sem ti naštel nekaj slabih lastnosti. Seveda pa je ogromno pozitivnih lastnosti poklica, ki me žene vsak dan. Jaz sem si s pomočjo ekipe in šefa uspel ustvariti dobro delovno mesto. Uspeli smo izpeljati projekte kateri so nam omogočili večkrat poslovno potovati delati kot gost v najboljših koktajl barih na sosednji Hrvaški, v Srbiji in po Sloveniji. Seveda poslovno potovanje v našem poklicu pomeni ogled lokalov, spoznavanje gostinske kulture in degustacija koktajlov. Sedaj pa si predstavljaj, da greš ob vikendu na koktajl vendar poslovno v London in to v najboljše lokale sveta. Kako bi ti opisal ta poklic? Jaz ga bom opisal tako: Bartender.

NAJLJUBŠA PIJAČA:
Obožujem grenčice, rume in viskije. Nimam najljubše, imam pa nekaj ljubših.

KAKŠEN JE TVOJ NASVET GOSTOM IN GOSTINCEM?
Gostom sporočam, da vzajemno vračajo dobro energijo, zahvale in pozdrave. Sem pa pred kratkim napisal en članek na to temo, ki ga lahko preberete na mojih socialnih omrežjih. Gostince pa prosim, da dajo od sebe to, kar bi želeli, da drugi dajo od sebe  za njih ali njihove najbližje.

Hvala lepa, za to priložnost. Upam, da sem vam poklic in moje delo približal. Se vidimo za pultom.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja