Predstavitev pesniške zbirke Ljubice Ribić in Milana Novaka z naslovom ONA & TIŠINA.

V organizaciji Knjižnice-Kulturni center Lendava se je včeraj odvila predstavitev zbirke poezij poetskega para, Ljubice Ribić in Milana Novaka z naslovom Ona in Tišina.

Umetnika aktivno sodelujta na promociji književnosti v Sloveniji in na Hrvaškem.

Publiki je avtorja podrobno predstavil direktor KKC Albert Halasz in doda, da gredo zasluge za organizacijo tega večera Zlatki- Pupi Frajzman.

 

O avtorici;

Ljubica Ribić, rojena v Varaždinu leta 1959, kjer še danes živi in dela. Končala je Splošno Gimnazijo in se vpisala na Fakulteto za organizacijo in informatiko v Varaždinu.
Je aktivna članica Hrvaških literarnih združenj, od leta 2014 članica Varaždinskega književnega društva, leta 2015 postane članica Matice Hrvatske. Predsednica Udruge za promicanje kulture RITAM MISLI od 2016. leta.
Piše poezijo in kratko prozo v standardni hrvaščini, v kajkavskem jeziku in v slovenščini. Prevaja iz slovenščine.
Kot avtorica in kot aktivna kulturna delavka sodeluje na mnogih mednarodnih srečanjih v organizaciji drugih kulturnih združenj.
Objavlja v raznih literarnih revijah na Hrvaškem in v tujini, npr.: Locutio (Slovenija), Poiesis (Slovenija), Braničevo (Srbija), Portile poeziei (Romunija), Branuvanja (Makedonija). Njena poezija je uvrščena v mnoge zbornike na Hrvaškem, v Sloveniji, Srbiji, Črni Gori.
Prevajana je v slovenski, angleški, makedonski in romunski jezik.
Kot soorganizator od septembra 2014 v Varaždinu organizira pesniška srečanja z nazivom »IMPULS – poezija u kafiću« in snemanje oddaje za varaždinsko TV hišo, »IMPULS poezija na VTV«. Od junija 2017 do julija 2018 urednikuje in vodi radio oddajo RITAM MISLI OGLEDALO KORAKA na Radio Ludbreg. Je moderatorka mnogih literarnih forumov na Hrvaškem in v Sloveniji.

Leta 2014 je na spletnem portalu www.pesem.si, po izboru uredništva, za Tujejezično pesem zime 2013/14 izbrana njena pesem. Na tem portalu je večkrat uvrščena v ožji izbor za pesem posameznega obdobja – letnega časa. Nagrajevana (prva nagrada in dve drugi), na podlagi glasovanja občinstva, na pesniških srečanjih POEZIJA U SUTERENU. Njena poezija v hrvaškem in slovenskem jeziku je objavljena tudi v nekaj zbornikih PESEM SI portala, kot tudi v zborniku JSKD »V ZAVETJU BESEDE« 2017. Tretja nagrada v kategoriji literarnih del v slovenskem jeziku, na Literarno likovno multimedijskem natečaju v Turnišču v Sloveniji, leta 2018. Na »SUSRETU RIJEČI« v Bedekovčini je leta 2018 osvojila prvo nagrado za pesem »TIN«.

Tiskane avtorske objave:
”LICENCA LUDOSTI” – prva pesniška zbirka, izdana leta 2012, založnik: Udruga Esseg, Županja;
”SOBA ZAMAGLJENIH PROZORA” – druga zbirka prozno pesniške vsebine izdana leta 2014, založnik: STUDIO MODERNA d.o.o. Zagreb; sozaložnik: PROVIDENCA, Biograd na Moru;
”?” – pesniška zbirka, objavljena leta 2016, založnik: Mariborska literarna družba / Zbirka Svetlin 57, Maribor;
”ONA” – pesniška zbirka, objavljena leta 2017, založnik: RITAM MISLI, Varaždin.

Prevodi iz slovenščine:

”ZVEZDA” – ”ZVIJEZDA”, slovenskega avtorja Milana Novaka, leta 2014, založnik: STUDIO MODERNA d.o.o. Zagreb; sozaložnik: PROVIDENCA, Biograd na Moru;
”ČRNA/CRNA” dvojezična pesniška zbirka slovenskega avtorja Milana Novaka, objavljena leta 2016, založnik: Mariborska literarna družba / Zbirka Svetlin 57, Maribor;
”TIŠINA” dvojezična zbirka poezije slovenskega avtorja Milana Novaka, objavljena leta 2017, založnik: RITAM MISLI, Varaždin;
”TAM PREKO IN ČEZ / TAMO PREKO I DALJE” dvojezična zbirka poezije slovenskega avtorja Miroslava Tičarja, objavljena leta 2017, založnik: RITAM MISLI, Varaždin.

O avtorju;

Milan Novak (Maribor, 1965) je človek plesa, poezije in risbe. V svoje življenje diplomiranega inženirja elektrotehnike vpleta razposajenost plesnih improvizacij, neoprijemljivost poezije in sanjavost risb. Večni »zaljubljenec v pisane besede« se udeležuje živih branj, literarnih delavnic in srečanj, tako v Sloveniji, kot tudi v tujini. Sodeluje na mnogih mednarodnih festivalih, v Makedoniji, Črni Gori, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Hrvaški, Romuniji.
V delih Milana Novaka najdemo poglobljena razmišljanja o bivanju, povezanosti z naravo in tistim nekaj, kar omogoča videti svet okoli sebe drugačen in predvsem zelo majhen, glede na razsežnosti duhovnega sveta. Pesmi Milana Novaka izražajo dvojnost človeške narave, narave nasploh, večno prelivanje črnobelosti v iskanju ravnovesja.
Objavlja v priznanih literarnih revijah v Sloveniji, v več zbornikih širom regije, spletnih revijah. Piše prozo in pesmi. Prireja literarne dogodke z elementi poezije, plesa/giba, glasbe in videa. Je soorganizator pesniških srečanj v Varaždinu/Hrvaška, IMPULS – poezija u kafiću. Njegova dela so prevedena v hrvaški, angleški, nemški in romunski jezik.
Poezija Milana Novaka je prepoznana in nagrajena:
• 2011, literarni natečaj »Nočni prigrizek«, Bevkovi dnevi Cerkno, zmagovalna pesem
• 2012, literarni natečaj »Lepota besede«, Črnomelj, najboljša besedila v rubriki poezije
• 2014, festival MORE DUŠA, Beograd, Plaketa za najboljšega pesnika festivala
• 2016, literarni projekt VALENTINOVO 2016, Zagreb, Plaketa za najboljšo pesem projekta
• 2016, Music&Poetry Fest, Gorski kotar, Plaketa za drugo mesto v kategoriji poezija
• 2017, pesniški turnir založbe Pivec, uvrstitev v finalni izbor

Tiskane objave:
»Vdih in izdih«, pesniška zbirka, 2011 ,
»ZVEZDA«, pesniška zbirka, 2013,
»ZVIJEZDA«, prevod v hrvaščino, 2014
»ČRNA-CRNA«, dvojezična pesniška zbirka, 2016
»TIŠINA«, dvojezična pesniška zbirka, 2017

Milan Novak od leta 2014 živi v Varaždinu na Hrvaškem.

 

[srizonfbalbum id=64]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja