Predstava ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

V našem mestu, v okviru dogodkov ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, se je danes v lendavski singogi odvila predstava domačega lutkovnega gledališča Pupilla, ESTERA ALI PRAZNIK USOD. Še preden so lahko obiskovalci vstopili v Sinagogo, so bili fotografirani in so v dvorano vstopali v skupinah. To nenavadno dejanje je marsikaterega obiskovalca pošteno začudilo. Vsi so se spraševali zakaj. Čez čas smo izvedeli, da je to del predstave. Fotografiranje in vstop, dovoljen po skupinah, je ponazarjal Dolnjelendavske Jude, ki so leta 1944 z lendavske železniške postaje na tak način odhajali v smrt.

O predstavi:

Esterina knjiga (מגילת אסתר) sodi v tretji del judovske Tanake in je ena od knjig Stare zaveze krščanske Biblije. Pripoveduje o zaroti proti Judom v času perzijskega kralja Ahasverja, najverjetneje v 5. stoletju pred našim štetjem.

Estera je bila judovska sirota, ki jo je posvojil stric Mordohej, kraljevi pisar, zaradi neverjetne lepote (videza in značaja) pa si jo je izbral za ženo kralj in se ni menil zanjeno poreklo. Ker se Mordohej, ki se kot Jud klanja samo bogu, nekoč ni želel pokloniti hudobnemu podkralju Hamanu, je ta ukazal pomoriti vse Jude v kraljestvu in zapleniti njihovo imetje. Dan pokola je določil z žrebom (s purom). Estera je na stričevo prigovarjanje tvegala svoje življenje, stopila pred kralja, zahtevala soočenje s Hamanom, kralju razkrila resnico in tako rešila sebe in svoje ljudstvo pred genocidom. Kralj je namesto Mordoheja dal obesiti Hamana.

Nekje drugje nekočmnogo kasneje neka druga Estera živi svoje srečno otroško življenje. Vsako leto z družino in s prijatelji praznuje tudi radostni purim, praznik veselja in svetlobe, poimenovan po nesrečnem žrebu. Ob branju zgodbe o kraljici Esteri tradicionalno ropota ob imenu hudobca in se spomni natisti zgodovinski trenutek zla, ki se ne sme več ponoviti.

Piše se leto 1944 v nekoč cvetoči Dolnji Lendavi na robu Lendavskih goric …

[Best_Wordpress_Gallery id=”693″ gal_title=”Estera”]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja