Praznovali 22. praznik občine Lendava

V Gledališki in koncertni dvorani je potekala slovesna prireditev ob 22. občinskem prazniku. Na prireditvi so podelili občinska priznanja.

Na letošnji svečani prireditvi je bila osrednja tema obujanje spominov in glavni mejniki, ki so jih predstavili ter tudi gradniki naše lokalne skupnosti.

Potekal je kulturni program pod imenom »Zgodbe vekov«, kjer so nastopili mladi: otroci iz lendavskega vrtca ter osnovne šole, dijaki Dvojezične srednje šole, ter Ladislav Kopinja in violinist Peter Koša. Program sta vodila Piroska Vörös v vlogi babice in Jan Horvat, ki je imel vlogo vnuka. Skupaj sta skozi zgodovino kraja vodila prisotne.

Na prireditvi je bil prisoten tudi župan Občine Lendava, mag. Anton Balažek, ki je v slavnostnem govoru poudaril pomembne in prelomne dogodke, ki so vplivali ter zaznamovali na zgodovino Lendave. Pogled je usmeril tudi na prihodnost skupnosti ter zaželel občankam in občanom lepo praznovanje 22. občinskega praznika.

Dobitniki priznanj:

  • DVOJEZIČNA SREDNJA ŠOLA LENDAVA – KÉTNYELVŰ KÖZÉPISKOLA LENDVA, ki je trdno vpeta v prostor in njegovo multikulturno tradicijo. Je edinstven primer dvojezične srednje šole, saj se preko dvojezičnega modela ne pridobivajo zgolj jezikovne kompetence, temveč se učence uči tudi strpnosti in sprejemanja drugačnosti. “Učenje je prvi korak, življenje šele drugi,” je citat velikega nemškega lirika Friedricha Schillerja. Njeni ideji že več kot 70 let sledi tudi Dvojezična srednja šola Lendava. Tekom tega dolgega obdobja je v različnih izobraževalnih programih šolanje končalo okoli 4000 vajencev in dijakov: preko 1600 vajencev in dijakov poklicnih programov, 1617 ekonomskih in strojnih tehnikov, gimnazijo pa je na lendavski srednji šoli zaključilo 708 dijakov
  • MARTMETAL D.O.O. za širitev proizvodne dejavnosti in razvoj poslovno-industrijske cone.
    • Martmetal d.o.o. je uspešno domače proizvodno podjetje, ki na trgu ponuja specializirane gradbeniške in inženirske storitve za kovinske konstrukcije in industrijsko opremo. Dejavnost opravlja v lendavski poslovno-industrijski coni na 5.500 m² in v sodobno urejenih poslovnih prostorih z najsodobnejšo tehnologijo za izdelavo kovinskih konstrukcij. Podjetje je letos kupilo parcelo za nadaljnjo širitev proizvodne dejavnosti in skladiščnih prostorov, namerava pa tudi dodatno zaposlovati. Pred dnevi je Martmetal v akciji Pomursko podjetje leta prejel priznanje za najbolj perspektivno podjetje leta 2017.
  • MARIJA UNGER za prispevek k ohranjanju ljubiteljske kulture in aktivno vpetost v družbeno-politično dogajanje kraja. Ga. Marija Unger je opravljala tudi številne funkcije v lokalni samoupravi, delovala kot članica občinskega sveta, članica sveta KS, predsednica različnih komisij in odborov ter svetov zavodov. Skupaj z nekaj upokojenimi kulturniki je pod okriljem Društva upokojencev ustanovila Gledališko skupino Kofetarji. V njej aktivno igra že deseto leto. Za svoje pedagoško delo in aktivnosti na področju ljubiteljske kulture je prejela kar nekaj priznanj. K vsem izzivom je vedno pristopala pozitivno in z nasmehom na obrazu. Bila je predlagateljica številnih občinskih priznanj, vedno pa je rada tudi izpostavila, da ji ni žal nobene urice, ki jo je posvetila ohranitvi čudovite kulturne in naravne dediščine našega kraja.

 

  • PRIZNANJE ZA NAJLEPŠE UREJENO NASELJE V OBČINI LENDAVA prejme naselje Radmožanci – Radamos za viden napredek na področju urejenosti in prepoznavnosti naselja. Priznanje je nagrada za prizadevanje vodstva krajevne skupnosti in društev v kraju Radmožanci, za njihov doprinos k napredku in kot nadaljnja vzpodbuda za ohranjanje urejenosti, prepoznavnosti ter celostne podobe naselja, ki predstavlja pomemben kamenček v mozaiku naše Občine kot celote.

Priznanje za najlepše urejeno naselje v lendavski občini je prejelo naselje Radmožanci.

  • TO NI GIBANICA, podjetje za gostinstvo d.o.o. – Gostilna Lovski dom za dolgoletno družinsko tradicijo na področju gostinstva, za njihovo gostoljubnost ter pripravo okusne domače hrane, s čimer podjetje ohranja tradicijo lokalne kulinarike, kakor tudi za sodelovanje na različnih kulinaričnih prireditvah ter prispevek k promociji Občine. Njihov zaščitni slogan je “brez jedilnega lista”, kar pomeni, da se želijo čim bolj posvetiti željam gostov, ki pa jim zmeraj ponudijo tudi odlične prekmurske dobrote kot so bujta repa, dödöli, ciganska pečenka, bograč, pajani krüj, tünka, divjačinske jedi in še bi lahko naštevali.
  • HRVAŠKO KULTURNO DRUŠTVO POMURJE za večletno delovanje na kulturno-turističnem področju, ohranjanje hrvaškega jezika in tradicije, sodelovanje na prireditvah ter promocijo Občine v širšem regijskem prostoru. Hrvaško kulturno društvo Pomurje združuje Hrvate in prijatelje Hrvaške iz Pomurja in širše okolice in je eno najbolj dejavnih društev na tem območju, ki že od leta 2005 naprej prireja številne dogodke ter ima več različnih sekcij (tamburaško, folklorno, ročna dela, mladi HKD in novinarsko).
  • VRTEC LENDAVA za praznovanje 70. obletnice vrtca in aktivno vpetost v okolje. Vrtec Lendava uspešno uresničuje svoje poslanstvo, saj število vključenih otrok iz leta v leto narašča. Svojo vizijo “Omogočimo otrokom biti otroci – danes za zdrav in ustvarjalen jutri” uresničuje skupaj s starši in drugimi organizacijami iz okolja, da bi s tem otrokom omogočili najbolj optimalen razvoj. Lendavski vrtec je skozi celotno obdobje svojega delovanja izvajal bogat pedagoški program, sodeloval na občinskih prireditvah in se povezoval z drugimi institucijami in društvi, obenem pa je tudi aktivno vpet v dogajanje v lokalnem okolju, ki ga kot takega soustvarja ter bogati.
  • OBMOČNA OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA LENDAVA za 40-letno delovanje in prizadevanje za obstoj obrtništva ter uspehe pri razvoju obrtništva, za reševanje obrtniške problematike v lokalnem okolju in prispevek h kakovostnejšemu življenju in blaginji na območju Občine Lendava. Območna Obrtno-podjetniška zbornica Lendava šteje 256 članov in združuje obrtnike – podjetnike iz sedmih občin. V štiridesetih letih je bilo opravljenega veliko odgovornega dela, podane pa so bile tudi možnosti za nadaljnji razvoj in ohranitev obrti ter malega podjetništva v Občini.

 

 

Foto: Janez Biro

 

[srizonfbalbum id=48]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja