Praizvedba drame Béle Hamvasa, Ni vse zlato, kar se sveti v Lendavi

Pretekli konec tedna smo bili priča izjemnemu gledališkemu dogodku, ki se ne zgodi pogosto v Lendavi. V Gledališki in koncertni dvorani je bila premierno odigrana drama Béle Hamvasa Ni vse zlato, kar se sveti. Komedijo v režiji Csabe Formaneka je izvedlo amatersko društvo LeSzSz . V Lendavi smo bili priče praizvedbe, saj to delo še nikoli ni bilo uprizorjeno.
O predstavi smo si lahko pred premiero prebrali:

Medard, tiranski kralj Kalcedonije, namerava poročiti hčerko, da bi tako utrdil svojo moč. O ženinu pa se govori, da ni čisto pri pravi pameti. Stari običaji v kraljestvu velevajo, da vladar pred potrditvijo zakonske zveze meče zlatnike med ljudi. Pred cerkvijo se je zbrala ogromna množica ljudi, da bi si nagrabili čim več zlatnikov. Medtem vojvoda Decius, kraljičnina resnična ljubezen, pride skrit v preobleki v palačo, da bi jo ugrabil. Toda arogantni kralj ne prizanese niti svoji družini, če le-ta nasprotuje njegovi odločitvi. Se tiran zmore soočiti sam s seboj? Lahko ljubezen premaga politične interese? Kdo bo zasedel prestol na koncu? In seveda: bodo reveži dobili zlatnike?
Besedilo, ki temelji na pravljici, odkrito nastavlja ogledalo družbi. Hrepenenje po zlatnikih, sanjarjenje beračev o denarju, kralj, ki ne prenaša kljubovanja, nestrpna domišljavost, sodne spletke, politična dejanja, koristolovstvo, dobičkarstvo – so stvari, ki so lahko ostra kritika tudi današnje družbe.

Občinstvo je na koncu predstavo nagradilo s stoječimi ovacijami.

V. MEDÁRD, KRALJ KALCEDONIJE – Kovács Sándor
KRALJICA – Vörös Piroska
KRALJIČNA – Soos Sara
DECIUS – Gal Tim
STAREJŠI. BAZIL – Gal Patrik
MLADI. BAZIL – Magyar Alen
ŠEF POLICIJE – Kopinja Ladislav
NOREC – Kovács Álmos
VARUŠKA – Kološa Tanja
IN KOT, BREZDOMCI, DAME, IGRALCI, ITD., v vlogah zgoraj našteti igralci.

GLASBA:
Lelkes Botond

POMOČNIK REŽISERJA:
Takács Olivér

REŽISER:
Formanek Csaba

GLAVNI SPONZOR:
ZAVOD ZA KULTURO MADŽARSKE NARODNOSTI LENDAVA

 

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”589″ gal_title=”LeSz”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja