Ponovno hidravlično lomljenje na Petišovskem plinskem polju

Ljubljana/Lendava, 10. julija – Agencija za okolje je pri nameravani ponovni stimulaciji vrtin s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem plinskem polju zaznala pomembne vplive na okolje. Med drugim na vodo in zrak ter različne izpuste.

Zato je Geoenergo pozvala k izjasnitvi o projektu, kar je ta tudi storil.

V agenciji za okolje pojasnjujejo, da bodo končno odločitev izdali na podlagi vsebinske proučitve omejene izjasnitve investitorja.

Pri Geoenergu pa ob tem pravijo, da gre za nenevaren in ustaljen rudarski postopek in da zato pričakujejo, da postopek za okoljevarstveno soglasje ne bo potreben.

Nadalje so pri Geoenergu še zatrdili, da so do zahtevanega roka, 5. julija, Arsu poslali strokovne utemeljitve načrtovanih posegov s strani Geološkega zavoda Slovenije in Naravoslovno-tehniške fakultete, oddelka za geotehnologijo, rudarstvo in okolje.

Arso je v pozivu k izjasnitvi namreč ugotovil, da gre “upoštevajoč velikost nameravanega posega oziroma njegovo kumulacijo z drugimi posegi, možnosti nastanka okoljskih nesreč, upoštevaje zlasti uporabljene snovi in tehnologije, povzročanje odpadkov, vplive na emisije snovi v vode in zrak, izpuste toplogrednih plinov in izpuste snovi v tla, vplive vibracij in eksplozij na okolje v povezavi z regenerativnimi sposobnostmi naravnih virov na območju ter njihovo ranljivostjo in absorpcijsko sposobnostjo naravnega okolja za pomembne vplive nameravanega posega na okolje”.

Geoenergo je sicer projektni partner britanske družbe Ascent Resources, ki na Petišovskem polju črpa in prodaja zemeljski plin, na tem območju pa namerava znova stimulirati plinski vrtini Pg-10 in Pg-11. Postopek za pridobivanje dovoljenja za ponovno globinsko stimulacijo obeh testno delujočih vrtin s hidravličnim lomljenjem je začel maja lani, vlogo pa je Arso objavil marca letos. Gledano časovno, so obe vrtini sicer tako stimulirali že leta 2011, medtem ko so postopke za njuno aktivacijo začeli oktobra 2016, končali pa jih februarja 2017.

Namen ponovne stimulacije obeh testno delujočih vrtin je ohranjanje zmogljivost vrtin. Ta namreč sčasoma upada in naj bi po neuradnih podatkih dnevno iz obeh vrtin načrpali le še 40.000 standardnih kubičnih metrov plina, ki ga neočiščenega prodajajo hrvaški Ini. V povezavi s tem namreč še vedno čakajo na pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje za postavitev naprave za čiščenje zemeljskega plina, za katero je sicer zaprosil izvajalec rudarskih del Petrol Geoterm.

Vir: Sta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja