POMURCI NASTOPILI NA NACIONALNEM GALOPU V BUDIMPEŠTI

Včeraj se je Budimpešti na trgu Junakov odvil prvi dan 11. Nacionalnega galopa, na katerem je sodelovalo 72 tekmovalcev iz 72. naselij na Madžarskem in iz sosednjih držav, med njimi tudi iz Pomurja. Barve Pomurja in Madžarske narodnostne skupnosti v Prekmurju so zastopali štirje zmagovalci Pomurskega galopa 2018 v Gaberju, ki je po pridobljeni licenci priznan kot predtekmovanje Nacionalnega galopa. V soboto so na predtekmovanju nastopili in predstavljali – DOLGA VAS: József Biró, na konju FOX LS, PETIŠOVCI: József Horváth, na konju KORAX ROVEN ZSONGLŐR. LENDAVO je predstavljal Mário Göntér na konju BAJKÁL, ki pa žal ni nastopil zaradi težav s konjem, ki je bil za dirko preveč vznemirjen.

Naši predstavniki se žal včeraj niso uvrstili v polfinale. Konkurenca na Nacionalnem galopu je izredno velika, poleg tega naši tekmovalci na domačem terenu sploh nimajo pogojev za trening, saj v Lendavi in okolici nimajo tekmovališča ter vadijo kakor se kdo znajde.

V soboto sta se na prireditvenem prostoru pred tekmovališčem predstavili tudi Pomurska Madžarska narodnostna skupnost iz Lendave in Dobrovnika. Na skupni stojnici, ki je bila videti kot stara klet strica Ferija, so v narodnih nošah, pokrajine Heteš, ponujali kruh, perece, zaseko, slanino, klobase in bučno olje, lendavska vina vinogradnikov iz Čentibskega društva. Predstavili so tudi stiskanje grozdja z nogami, kot smo ga poznali nekoč v naših vinogradih.V Ferijevi kleti se je, kot se to tudi spodobi, pilo vino in žganje, pelo in se veselilo. Obiskovalci Nacionalnega galopa v Budimpešti so z velikim veseljem degustirali ponujene dobrote ter se zabavali.

Da je bila Ferijeva klet in prikaz avtentičnosti šeg in domačih navad, izvirna so potrdili tudi organizatorji. Skupina Pomurcev je prejela 1. nagrado v vrednosti 1.000.000 Forintov za omenjeno razstavo in prezentacijo svoje pokrajine.

V nedeljo je nastopil še Matej Grebenjak, na konju Bajan in je v mednarodni kategoriji Nacionalnega galopa za Slovenijo dosegel 3. mesto. Čestitamo.

 

Foto: Lendavaonnet in Lenke Lazar.

[Best_Wordpress_Gallery id=”569″ gal_title=”Nacionalni galop”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja