Poklon mestu in dedku Lutarju

Na delu glavne ulice v bližini zgornje slaščičarne že dolga leta stojijo jeklene ograje, ki mimoidočim zakrivajo pogled na kup ruševin. Tam je nekoč stala vsem znana trgovina Tobak, o kateri smo na našem portalu že pisali tukaj. V mesecu avgustu so na že zarjaveli ograji zrasle poslikave, ki uprizarjajo znamenotosti našega mesta. Poslikava ograje je delo Gorazda Varge in njegove partnerke Nastje Stregulc. Inicijativa je prišla s strani župana občine Lendava, Janeza Magyarja. Ker so se bližale poletne prireditve Bogračfest in Lendavska trgatev, ki se vsako leto odvijejo na Glavni ulici, je bilo končno potrebno nekaj ukreniti glede teh degradiranih območij.

Priložnost za Gorazda in Nastjo se je ponudila sama od sebe. Gorazd, ki opravlja delo pomočnika restavratorja v lendavski Galeriji- muzeju, se je ponudbe razveselil, saj ga z nekdanjo stavbo povezuje zgodovina družine. Namreč v Trgovini Tobak sta do konca obratovanja delala dedek in babica.

V tistih časih je bilo v tej ulici veliko življenja, ki danes živi samo še v spominu starejših ljudi. Stavba prodajalne je žal zaradi nemarnosti lastnikov propadla, nato pa so jo kmalu zatem še porušili.

Najprej sta celotno površimo ograje prebarvala na belo, nato pa se začeli s poslikavami, ki so trajale dva tedna. Na poslikavah sta se mlada umetnika osredotočila na tri večje prirditve v Lendavi, kot so tekmovanje v kuhanju ribje čorbe, Bogračfest in Lendavska trgatev, pa tudi stolp Vinarium, ki velja za lendavsko znamenitost. Poskušala sta se tudi osredotočiti na tradicionalne elemente, napise in simbole narodov, ki tukaj sobivajo.

Gorazdov dedek je tudi dobil svoje mesto pred vrati trgovine, kjer je neštetokrat stal s cigaro v ustih. Ne bi si mogel zamisliti lepše naloge od te, da je na nek način ponovno oživil ulico. S tem sta se Gorazd in Nastja na prav poseben način poklonila mestu in dedku.

Zgodbe s tem še ni konec, še vedno je prostora za risbe pod stopnicami v Spodnjo ulico. Kaj bo na teh površinah zaživelo, bomo morda kmalu izvedeli.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja