Plesna hiša ljudskega plesnega izročila navdušila v Centru Bánffy

Na predvečer XIII. Mednarodnega tekmovanja v kuhanja ribje čorbe in X. Mednarodnega folklornega festivala se je v Centru Banffy predstavila Plesna hiša ljudskega izročila.

Kaj je je plesna hiša?

To je tipični madžarski zaklad, ki ga lahko najdete povsod po svetu, kjer živijo madžarske skupnosti in ne le v Budimpešti se imenuje tànchàz, kar pomeni plesna hiša. Običajno se izraz ne prevaja.
To je pravzaprav metoda (ne le madžarska), s katero poučujejo ljudske plese ob spremljavi žive glasbe. Po tistem, ko se naučijo nekaj osnovnih korakov, lahko sodelujoči improvizirajo. Ta metoda je postala del UNESCOve svetovne kulturne dediščine.

Na letnem odru Centra Banffy se je predstavila plesna hiša ljudskega plesnega izročila za otroke, mladino in odrasle (plesi iz Romunije, iz pokrajin Udvarhelyszék és Marosszék, predstavili so svoje narodne noše in nas naučili svojih ljudskih pesmi. Plesno hišo je vodil Imre Kovács, vodja skupine Ezüsfenyő Néptáncegyüttes iz Romunije.

Za odlično glasbo je poskrbela skupina Tokos zenekar, ki je osvojil prvo mesto v tekmovanju Fölszálott a páva 2014 v kategoriji glasbeni solisti in ljudske glasbene skupine.

Nepozaben spektakel, ki je občinstvu pripravilo nepozabno doživetje glasbe, veselja in plesa.

[Best_Wordpress_Gallery id=”456″ gal_title=”plesna hiša”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja