Pince: Slovesen blagoslov prenovljenega lesenega zvonika in križnega znamenja

Danes  je bilo slovesno v Pincah, kjer so verniki ob Sveti maši izvedli proščenje, blagoslov novega oltarja, ambona, prenovljenega lesenega zvonika in restavriranega vaškega križa. Blagoslov je opravil lendavski župnik Martin Dolamič. 

Za prenovo lesenega zvonika in restavracijo križnega znamenja si je vodstvo Krajevne skupnosti Pince prizadevalo že nekaj časa. Ko so bila na voljo finančna sredstva, so se lotili prenove. Znesek, ki je bil potreben za restavriranje križnega znamenja je prispevalo prejšnje vodstvo lendavske občine. Prenovo lesenega zvonika je finančno podprla Madžarska fundacija Teleki iz Budimpešte. Ureditev okolice, kjer stojita križ in zvonik, je finančno podprla aktualna občinska oblast. Skupni znesek investicije znaša okrog 20.000 evrov.

Zvon, ki nosi letnico 1923, še vedno služi svojemu namenu. Prvoten zvon je izginil neznano kam med prvo svetovno vojno.

Sredi vasi v Pincah stoji ob križišču glavne in stranske ceste, ki vodi v gorice, lesen čokat zvonik. Kostanjevo, tesano tramovno konstrukcijo podpirajo štirje obodni hrastovi tramovi ter osrednji, celostranski tram. Štirje krajši vmesni tramovi tvorijo predalčno razdelitev temeljne kvadratne ploskve, ki je tlakovana z domače izdelanim opečnim tlakovcem. Horizontalne in vertikalne tramove zakriva lesena obodna stavba, pokrita s široko štirikapno streho. Iz osrednjega dela strehe se visoko vzpenjata dva trama osnovne konstrukcije, s strmo štirikapnico, pod katero je obešen zvon. Vrh strešice je nameščen lesen križ. Kritina obeh streh so deske, položene vertikalno na preklop.

Vhod v zvonik, kjer se še vedno vrši ročno zvonjenje, je skozi enostavna enokrilna vrata, opremljena z značilnim preprostim okovjem. Zvonik ni datiran. Jedro zvonika s tesano konstrukcijo je izvirno, medtem ko je njegova lesena zunanjščina že sekundarna, izdelana po predhodnem vzoru in analognih raziskavah. Obnov zunanjščine je bila namreč v zgodovini zvonika, katerega nastanek postavljamo v drugo polovico 19. stoletja, več; zadnja se je izvajala v letu 2009, ko so bili ob zamenjavi dotrajanih lesenih delov pod osnovnimi obodnimi tramovi zgrajeni še betonski pasovni temelji. Zvonik v Pincah tvori celoto, skupaj s kamnitim križem in manjšo podobo stoječe Žalostne Marije s sklenjenimi rokami ob vznožju.

Križ stoji na baročno oblikovanem kamnitem podstavku kvadratnega prereza. Križani z Marijo je nastal okoli leta 1811 in je kvalitetno podobarsko delo baročne tradicije, in je spomenik ljudskega stavbarstva in načina vaškega življenja v preteklosti.

Skupina vaščanov, pred križem in lesenim zvonikom. Fotografija najverjetneje izvira iz časov, pred prvo sv. vojno.

Stanje pred prenovo.

[Best_Wordpress_Gallery id=”825″ gal_title=”Prenova križa in zvonika Pince 2019″]

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja