Petišovci: Mladinska delovna brigada “GORENJE”

Občni zbor o ustanovitvi Speedwaya v Lendavi je bil 7. aprila 1978, ime društva je bilo “AMD GORENJE VARSTROJ”. Za predsednika je bil izvoljen takratni direktor podjetja “GORENJE VARSTROJ”, g. Viktor Ketler, ki ima največje zasluge za ustanovitev in začetke lendavskega speedwaya. Sicer so že pred tem v Lendavi organizirali dirke z motorji. To je bilo v samem centru mesta. Prvotno zamišljena lokacija za speedway stadion je bila na igrišču Nk Nafte.

V sklopu tedanje Mladinske organizacije – Zveze socialistične mladine Slovenije – in podjetja Gorenje Varstroj je bila organizirana mladinska delovna brigada “GORENJE”, ki je štela 95 brigadirjev iz lendavske občine.
Mladinske delovne brigade so bile delovne skupine, ki so bile dejavne zlasti v povojnem obdobju, na celotnem področju nekdanje Socialistične Federativne Jugoslavije.

To so bili večinoma šolarji in šolarke, ki so ravno končali osnovnošolsko izobraževanje in ostala srednješolska mladina, ki so dva tedna posvetili prostovoljnemu delu. Starši so v tistih časih radi pošiljali svoje otroke na delovne brigade po celi nekdanji skupni državi. Takrat je to veljalo za častno dejanje. Delovne skupine so bile organizirane kot dobrodelnost in za delo niso dobili plačila.
Mlade je družila želja po prijateljstvu, solidarnosti, po pomoči in delu – delu brez plačila. Njihovo plačilo so bila skupna druženja, veselje, smeh in hvaležnost. Lahko bi rekli, da so brigadirji tedaj gradili sebe.

Dela so se v Petišovcih pričela 5. maja 1978. Pašnik ob gabrovem gozdu je začel dobivati obliko novega stadiona.
Brigadirji so s svojim delom pričeli junija. Komandir brigade je bil Dezider Vöröš. Naj naštejemo nekaj imen brigadirjev, Zver Stanislav, Bruno Pintarič, Gal Jože, Boris Kotnjek in veliko drugih. Prostovoljci so bili razdeljeni v dve brigadi in so v dveh tednih utrdili nasipe okoli stadiona in zgradili drenažo. Spali so v šotorih v bukovem gozdu ob gradbišču. Tudi na družabno življenje se ni pozabilo in marskatera prva ljubezen se je rodila ravno tukaj. Tople obroke so jim priskrbeli iz kuhinj lendavskih podjetij.
Brigadirji so s delali pomočjo prostovoljcev iz podjetja “GORENJE VARSTROJ, ti so delali ob sobotah in opravili več tisoč ur dela. Stadion je bil dokončan v treh mesecih.

Posnetek z 8 mm filmsko kamero je nastal med kosilom v kampu brigadirjev.

Avtor posnetka je Boris Kotnjek. Digitalizacija, lendava-on.net

 

Mladinska delovna brigada “GORENJE” med pohodom po Partizanski ulici v Lendavi, junija 1978.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja