Otvoritev stalne zgodovinske razstave Stoletja Lendave- fotoreportaža

Od danes smo Lendavčani bogatejši še za eno razstavo, ki se je odprla v Gradu – muzeju Lendava. Ob prisotnosti lendavskega podžupana Ferenca Horvátha sta Dr. Zoltán Lendvai Kepe, višji kustos, avtor razstave in Dubravko Baumgartner, direktor Galerije-Muzeja Lendava v nagovoru predstavila zbirko, ki predstavlja stoletnico zgodovine našega mesta. Na grajskem hodniku je razstavljena zbirka starih orožij, darilo Budimpeštanskega muzeja, zidove hodnika pa krasijo bakrorezi Lendave v preteklosti. Posebej so ponosni na grafiko lentijskega gradu, ki je bil, tako kot tudi lendavski, v lasti rodbine Banffy. Naš grad jim je služil kot bivališče, grad v Lentiju pa kot vojaška utrdba. Tako je Lendava edina na svetu, ki ohranja spomin na Banffyijevo rodbino. Na istem hodniku su obenem lahko ogledate zastave skozi zgodovino. V pripravi je tudi rekonstrukcija zastave rodbine Banffy.

V dveh posebnih prostorih si je mogoče ogledati tudi izložbo kovancev iz časa Banffijev in časa kralja Ladislava I. z znakom kovnice Dolnje Lendave.

Prikazano je tudi tiskarstvo v času Reformacije, kot tudi sakralni predmeti in dokumenti iz časa Marije Terezije.

Na koncu še obdobje prve in druge svetovne vojne ter meščanstva v Lendavi.

Po besedah kustosa sta bisera razstave modela mlina na Muri , ki ga je obnovil gospod Leo Roudi in maketa lendavske železniške postaje v razmerju 1:87.

 

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”237″ gal_title=”1.6 razsztava”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja