Otvoritev razstave Hundertwasser & Hasegawa – Orient & Okzident

Galerija-Muzej Lendava od 8. marca 2019 gosti dela avstrijskega umetnika Friedensreichna Hundertwasserja ter japonskega umetnika Shoichija Hasegawe.

Na razstavi ‘Orient & Okzident’ si je mogoče ogledati umetniška dela Friedricha Stowasserja (bolje poznanega pod imenom Friedensreich Hundertwasser), avstrijskega umetnika, slikarja, arhitekta, (1928 – 2002) in Shoichija Hasegawe (1929-), japonskega abstraktnega slikarja in grafika.
Hundertwasserja je navduševala dunajska secesija, iz tega pa je avstrijski »akcijski slikar« razvil svoj edinstveni slog. Svoje slike je oblikoval s pomočjo mehkih naravnih oblik in spiral. Njegova dela so postala zelo priljubljena in zaželena, kar ga je povzdignilo v sam vrh svetovne slave.

Vsi vedo, da so Hundertwasserja zelo zanimale kulture daljnega vzhoda. Ko je spoznal umetniška dela umetnika Shoichija Hasegawe, je ugotovil, da je njegov pristop k umetnosti, način razmišljanja in tudi dejstvo, da sta bila skorajda enake starosti, zelo podoben njegovemu. Na razstavi najdemo dela, ki predstavljajo različna obdobja obeh umetnikov, toda s poudarkom na stičnih točkah posameznih umetniških del. Na Hundertwasserja je vplivala umetnost vzhoda, toda Hasegawa, ki nikoli ni zanikal svojih korenin, je imel rad evropsko umetnost. Rodil se je v mestu Yazu na Japonskem in je na Inštitutu Kokuga v Kyotu študiral risanje in slikanje. Leta 1961 se je preselil v Pariz in delal z britanskim umetnikom Stanleyjem Williamom Hayterjem v studiu Atelier 17. Hasegawine slike in grafike so danes del zbirk v francoski narodni knjižnici v Parizu, v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku, v muzeju Viktorije in Alberta v Londonu, v muzeju Norrköpings Museum of Art in v muzeju Fuji v Tokiu. Hasegawa živi in dela v Val-d’Oiseju, v severnem delu Pariza, znanem po tem, da je nekoč tam živel slavni mojster impresionizma, Claude Monet.

Razstava Orient & Okzident, na kateri so predstavljena dela obeh umetnikov, je nastala na osnovi del iz zasebne zbirke Richarda H. Mayerja.

Razstavo je slavnostno odprl Silvester Gaberšček, vodja Sektorja za nepremično kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije, ki je poudaril, da je Galerija – Muzej Lendava izstopajoča galerija v slovenskem prostoru, saj so njene razstave iz cikla Velikani svetovne likovne umetnosti v zadnjih letih najbolj obiskane razstave v Sloveniji. Poleg tega je s 30.000 obiskovalci letno najbolje obiskana galerija v Vzhodni Sloveniji. 

Ob odprtju razstave so tudi spregovorili dr. Mihael Kasaš, podžupan Občine Lendava, mag. Norbert Hack, namestnik veleposlanice Republike Avstrije, Keiko Furuta, namestnica veleposlanika Japonske in umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak.

Naslovna fotografija: Kristijan Jesenovič

[Best_Wordpress_Gallery id=”752″ gal_title=”Hundertwasser & Hasegawa – Orient & Okzident”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja