Otvoritev prenovljenih prostorov centra Bánffy in obisk ministra za kulturo RS, g. Dejana Prešička

Danes, 16.1. 2019, nas je obiskal minister za kulturo RS, Dejan Prešiček, ki se je odzval na povabilo Madžarske narodne skupnosti na svečano otvoritev prenovljenih prostorov centra Bánffy, kjer je bil slavnostni govornik. Obisk je obenem izkoristil še za srečanje z županom Janezom Magyarjem. Župan ga je popeljal po preddverju Gledališke in koncertne dvorane, nato pa sta se sprehodila še do Mestne hiše, kjer sta se na kratko tudi pogovorila.

Svečane otvoritve prenovljenih prostorov so se poleg ministra za kulturo, g. Dejana Prešička, udeležili še mag. Vojko Stopar, državni sekretar na Ministrstvu za kulturo s sodelavci, Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo s sodelavci, Edit Szilágyiné Bátorfi, veleposlanica republike Madžarske, Dr. Gyula Földes, generalni konzul Republike Madžarske, Janez Magyar župan občine Lendava, Marjan Kardinar, župan občine Dobrovnik, Ferenc Horváth, poslanec v Državnem zboru in predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.
Minister Dejan Prešiček, je v svojem govoru pohvalil pomen centra Bánffy, njegovo vlogo v kulturnem življenju mesta, ohranjanju jezika in kulture ter identitete tukaj živeče madžarske manjšine.
Otvoritev je popestrila glasbenica Žanet Glavač, ki je igrala na violončelo.
Projekt je bil financiran iz sredstev v okviru Ukrepa 2 Programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti 2017–2020.
V prostorih centra Bánffy lahko najdemo kavarno in knjigarno s časopisi in knjigami v madžarskem jeziku ter galerijo. Stene centra krasijo razstave lokalnih umetnikov in umetnikov madžarskega rodu.
Ob 18. uri bodo v prostorih odprli tudi razstavo akademskega slikarja Lászlá Nemeša, Cvet Cvetov, 2019.
V kulturnem programu bosta sodelovala Tanja Kološa in Damir Soldat.

Naslovna fotografija: muravidek.re

[srizonfbalbum id=109]

[Best_Wordpress_Gallery id=”678″ gal_title=”Prenovljen Banffy”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja