Otvoritev nove razstava v ciklu Velikanov svetovne likovne umetnosti

Pod naslovom Christo in Jeanne-Claude ‒ Skrita stvarnost so od danes v lendavski Galeriji- muzeju na ogled najzanimivejši in najbolj znani projekti umetnikov Christo in Jeanne-Claude. Po nizu odmevnih razstav domačih in tujih umetnikov, ki so pomemben kamen v mozaiku kulturnih dogodkov ne samo v Lendavi temveč tudi v Sloveniji, te so obenem med najbolj obiskanimi  razstavami v državi. Pravkar končano razstavo Hundertwasserja in Hasegawe z naslovom Vzhod in Zahod si je na lendavskem gradu ogledalo več kot 20.000 obiskovalcev.

Postavitev nam nudi vpogled v skoraj pol stoletja dolgo ustvarjanje avtorjev. Obiskovalci bodo lahko videli fotografije, grafike, kolaže in različne predmeti. Tokratna razstava je nekoliko drugače zastavljena, saj sta avtorja ustvarjala inštalacije, zato gre za arhiv postavitev in konceptov prek različnih grafik, skic, videa, fotografij in plakatov, maket, nekaj pa je tudi fragmentov inštalacij. Na ogled so postavljeni   najzanimivejši projekti umetniškega para, ki sta najbolj znana po prekrivanju umetniških in kulturnih stvaritev ter poslopij.

Razstava priča o enkratnosti umetnin, ki sta jih postavila umetnika, in da gre za proces, ki v nekaterih primerih še ni izvedljiv. Vmes so grafike, skice, fotografije, ki pričajo o 40 letih skupnega ustvarjanja. Gre za motive, ideje, ki ju spremljajo v določenem trenutku, in če imata srečo in naklonjenost, običajno oblasti, potem nastane končni izdelek, ki stoji nekaj dni ali tednov, nakar se vzpostavi stanje, kot je bilo prej.

Razstavo je predstavil kustos Atila Pisnjak in jo odprla sekretarka na direktoratu za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Nada Zoran. Razstava bo na ogled do 31. januarja.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1018″ gal_title=”Christo in Jeanne-Claude”]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja