Otvoritev Likovne razstave: László Nemes – Risbe

V ponedeljek popoldan so v lendavski Sinagogi odprli razstavo akademskega slikarja Lászlá Nemesa, z naslovom Risbe, tokratna razstavljena dela niso barvne slike, kot smo bili pri umetniku do sedaj vajeni. Namreč risbe, ki jih jih je narisal, so ustvarjene z ogljem, ki velja za enostavno likovno tehniko. Kot je avtor sam poudaril, je risba osnova vsem oblikam likovnega ustvarjanja: grafiki, slikarstvu, kiparstvu, dizajnu in arhitekturi… Avtor je na včerajšnji otvoritvi, ki je bila izpeljana kot okrogla miza, kjer so se lahko vsi prisotni kadarkoli vključili v debato, poudaril da sam v drvečem in brezobličnem 21. stoletju išče nove tehnike, resnico in se sprašuje kam sam spada. Kljub temu, da se svet spreminja, osnove ostanejo, tako je tudi v umetnosti. Dela, ki so razstavljena v Sinagogi v bistvu sploh niso bila namenjena razstavljanju, ampak preizkušanju novih tehnik. Da si lahko risbe ogledamo sta zaslužna njegova nekdanja učenca, Dubravko in Atilla, ki sta ob ogledu risb takoj začutila potrebo, da jih je potebno pokazati javnosti in tako se je ta rastava zgodila. V štirinajstih risbah, ki so jih izbrali in so na ogled, prevladuje Kristus in rože, kot umetnik še doda so to invazivne rože. Razstava je na ogled do 15. septembra v lendavski Sinagogi.

László Nemes se je rodil leta 1948 v Romuniji, v mestu Cluj-Napoca (Kolozsvár). V letih 1969–1974 je obiskoval Univerzo za umetnost in oblikovanje Ion Andreescu v Cluj-Napoca v Romuniji. Njegova mentorja sta bila Gábor Miklóssy, Aurel Ciupe. Do leta 1989 je v šolah v Târgu Mureșu (Marosvásárhely) delal kot učitelj likovne vzgoje. Leta 1990 se je preselil na Madžarsko v Zalaegerszeg, zadnjih nekaj let pa živi v Lendavi. V svojih likovnih delih pogosto uporablja vtise iz literarnih del, ki jih upodablja kot abstraktno in nadrealistično interpretacijo doživetega. Je avtor mnogih razstav, v Lendavi vodi priljubljene likovne krožke za osnovnošolce, otroci pa ga poznajo pod imenom Laci bácsi.
László Nemes je dobitnik prestižnega madžarskega državnega odlikovanja (Bronasti križ), ki ga podeljuje predsednik Madžarske madžarskim ali tujim državljanom za njihove zasluge madžarskemu narodu. Red, ki je bil ustanovljen leta 1991, ima tri stopnje: zlati križ, srebrni in bronasti križ.
Je avtor številnih likovnih del, razstavljal je v mnogih evropskih mestih, samostojno in skupaj z drugimi umetniki.

[Best_Wordpress_Gallery id=”915″ gal_title=”Laslo Nemes-Risbe”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja