Otroški zgodnji razvojni center v Radmožancih

V Radmožancih naj bi se ustanovil retro vrtec. To je vrtec, ki bi deloval na način kot nekoč, brez moderne tehnologije, poudarek bi bil na bližjem odnosu z vzgojitelji. Prvotni načrti pri projektu so se nekoliko spremenili. Namesto tega se bo ustanovila neke vrste pravljična vas oz. vrtec za zgodnji otroški razvoj in terapija z živalmi oz. božanje živali. Parcela, kjer bo vrtec obratoval je dovolj velika za še dodatne vsebine.

Terapija z živalmi je posebna oblika terapije, pri kateri terapevti s pomočjo živali pomagajo pri ljudeh odpravljati ali vsaj zmanjšati motnje na področju fizičnega, psihičnega ali socialnega dobrega počutja.

Ciljne skupine tovrstnih terapevtov so še posebej otroci,  ki si jih tudi s pomočjo živali prizadevajo vključiti v njihovo okolje. Živali naj pri tem ne bi nadomeščale človeškega stika, bile naj bi bolj v vlogi soterapevta in nekakšnega katalizatorja. So namreč del narave, ki ima za človeka tudi pozitiven in predvsem zdravilen učinek. Takšni centri so na Madžarskem precej razširjeni, v Sloveniji pa ne toliko.

V sklopu centra je še predviden Zoo Caffe, to je poseben lokal, kjer se med pitjem kave ali drugega, živali prosto sprehajajo. Prav tako si želijo urediti tudi nastanitvene kapacitete.

Projekt financira madžarska vlada, investitor pa je Pomurska madžarska narodnostna skupnost. Pričetek izvajaja projekta je letošnja jesen.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja