ÖTÖDIK ALKALOMMAL RENDEZTÉK MEG A GYALOGTÚRÁT HODOSTÓL PINCÉIG

ÖTÖDIK ALKALOMMAL RENDEZTÉK MEG A GYALOGTÚRÁT HODOSTÓL PINCÉIG

2020. június 13. került megrendezésre a hagyományos Pince és Hodos közötti gyalogtúra. A 45 kilométer hosszú utat 2015 a hodosi Ábrahám házaspár tette meg első alkalommal. A következő évben rokonok és barátok is csatlakoztak hozzájuk a környékbeli falvakból.
Ezzel a Domb- és a Lendva-vidék közötti kapcsolatot szerették volna bemutatni, ahol harmóniában élnek egymás mellett szlovének és magyarok.
A résztvevők száma évről évre nőtt, a Csentei Pálinka Turisztikai Egyesület tavalyi kezdeményezésére idén az említett egyesület szervezésében valósult meg.
Idén mintegy 60 túrázó vágott neki az útnak. Sokan a muravidéki falvakból, de a szomszédos Magyarországról is csatlakoztak a kalandhoz.
A gyalogosok a hodosi vasútállomás előtt gyűltek össze és mielőtt nekivágtak volna a hosszú útnak a Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség látta el harapnivalóval a résztvevőket. Az utat Domonkosfa irányába folytatták, ahol a helyi tájháznál volt az első megálló. A túrázókat a Šalovci Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség látta vendégül, harapnivaló és ital itt is jutott mindenkinek bőven.
Szerdahely irányába vezetett az út, s hogy könnyebbek legyenek a következő kilométerek az ottani művelődési egyesület várta sok finomsággal a rekord számú résztvevőt.
Csekefára még hosszú volt az út, de jókedvű emberek között az idő is gyorsabban telt. Csekefán az ottani Tűzoltó Egyesület tagjai várták a gyalogosokat kanapékkal, pereccel, édességgel és frissítő itallal.
Dobronakig, amely a tervezz út felének számított Bakonak falun keresztül vezetett az út, majd először a bakonaki tóig értek az emberek, ahol kötelező volt a megállás, pihenés Cuffinál.
A Dobronoki György-ház udvarán hatalmas diófák árnyékában pihentek meg az emberek hosszabb ideig, a babgulyást a Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség készíttette. Egyeseknek Dobronak volt a cél, hiszen az út felét gyalogolták le, míg mások Dobronakról tartottak tovább a csapattal.
Úgy tűnt, hogy Dobronaktól kezdődött a valódi kálvária, hiszen forró aszfalton folytatódott az út, amely a júniusi forró időben még több meleget árasztott a csapatra.
Az akarat általában mindent legyőz. Kámaházára térve a Tivadar család várta máléval az arra gyaloglókat, az üdítő pedig házi szörpből készült.
Az egykori üzletnél, Göntérházán tette következő állomását az egyre fáradtabb csapat. A radamosi Turisztikai Egyesület tagjai hűsítő italt készített és süteménnyel várta az embereket, amely által ismét erőre kaptak majd Hosszúfelé folytatták az utat. A nap kegyetlenül sütötte a résztvevőket, szinte az utolsó energiájukat szedték az emberek a folytatásra Pincéig. A hosszúfalui büfében hideg sörrel oltották szomjukat.
A következő állomás Lendván volt, ahol Horváth Ferenc parlamenti képviselő, a Muravidék Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke is csatlakozott a cél irányában. A Lendva patak gátján folytatva az utat a Muravidéki Vágta helyszínén a Lóbarátok Egyesülete készített frissítőt a résztvevőknek.

A lendvai lovasok már Hodostól kísérték a rendezvényt, ami külön varázst adott a túrának.
A Lendva patak egykori medre a völgyifalui legelőig vezetett, pontosabban a Völgyifalui Turisztikai Egyesület állomásáig.
Friss gyümölccsel várták a fáradt embereket, harmatos fröccsel. Mindössze két kilométere maradt a célig, Pince település volt a napi cél. Együttműködve az ottani Turisztikai Egyesülettel, valamint a Vršič és a Fehér család közreműködésével húsos bujtarépát és házi rétest tettek az asztalra. A résztvevőknek elismeréseket osztottak ki a megtett 48 kilométerért.
A túra támogatói: a Muravidék Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Lendva, a Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség, valamint a Šalovci Község Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1236″ gal_title=”Hodoš – Pince 2020″]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja