Odvil se je že peti pohod iz Hodoša do Pinc

V soboto 13. junija 2020 se je odvil tradicionalni Pohod od Hodoša do Pinc. Pot dolgo približno 45 km sta leta 2015 prva prepešačila zakonca Boris in Klaudija Abraham iz Hodoša. Že naslednje leto so se jima pridružili sorodniki in prijatelji iz bližnjih vasi.
S tem dejanjem sta želela na simboličen način pokazati povezanost goričke in lendavske pokrajine, kjer poleg večinskega slovenskega prebivalstva v sožitju živijo tudi Madžari.
Število pohodnikov je raslo iz leta v leto, na pobudo Turističnega društva Palinka iz Čentibe se je že lanski pohod odvil v organizaciji omenjenega društva.
Letos se je pohoda udeležilo rekordnih 60 pohodnikov, ti so prišli iz različnih krajev Prekmurja in tudi iz sosednje Madžarske.
Pohodniki so so zbrali pred hodoško želeniško postajo in se pred dolgo potjo najprej okrepčali z dobrotami, ki jih je zanje pripravila Madžarska narodna skupnost občine Hodoš. Pot jih je vodila do Domanjševcev, kjer je bila prva postojanka, pred tamkajšnjo vzorno urejeno etnografsko hišo. Gostitelj Madžarska narodna skupnost občine Šalovci se je prav tako izkazala in je pohodnike pričakala s hladnimi napitki in raznimi prigrizki, ki so po nekaj kilometrih okrepčali pohodnike.
Pot se je nadaljevala skozi gozdove proti Središču. Tudi tu so se lahko okrepčali s pripravljenimi dobrotami članov tamkajšnjega Kulturno umetniškega društva in tako lažje premagovali kilometre, ki so še bili pred njimi.
Čikečka Vas je bila še kar daleč, a dobra družba je bila židane volje in zato se je pot zdela krajša. Tam so pohodnike že čakali člani Gasilskega društva z bogato ponudbo obloženih kruhkov, perecov in sladkih prigrizkov, ter hladnih napitkov.
Pot do Dobrovnika, ki je veljala za polovico prehojene poti so neutrudni pohodniki prehodili skozi vasico Bukovnica in naprej do Bukovniškega jezera, kjer se sledil spontani počitek ob okrepčilu znanega gostinca Cufija.
V senci mogočnih dreves Hiše Györgya Dobronokija je utrujenim pohodnikom dala uro počitka ob slastnem pasulju, ki jim ga je pripravila madžarska narodnostna skupnost občine Dobrovnik.
Nekaterim je bil Dobrovnik cilj, saj so si zadali cilj prehoditi le pol poti, nekateri pa so ravno v Dobrovniku štartali.
Izgleda, da se je od Dobrovnika naprej začela prava kalvarija, saj se je pot vila ob sevajočem asfaltu, ki je oddajal še več vročine že tako vročega junijskega dne. Toda volja je bila močnejša in še sreča, da je družina Tivadar v Kamovci spontano, kot vsako leto, za pohodnike pred svojim dvoriščem pripravila okrepčila z domačimi sokovi in izvirnimi zlevankami.
Zapuščena trgovina v Genterovcih je bila postojanka, kjer so članice Turističnega društva Radmožanci pripravile hladne napitke in peciva, ki so pohodnikom dale nove moči za nadaljevanje po cesti do Dolge vasi, ki je izgledala, kot da je ne bo nikoli konec. Sonce je žgalo kot nalašč in je že marsikomu jemalo energijo in upanje, da bo prišel na cilj.
V novo odprtem dolgovaškem bifeju je marsikdo videl rešitev svojih muk, saj so se lahko ohladili s hladnim pivom.
Naslednji cilj je bila Lendava, kjer se je že dobro utrujenim pohodnikom pridružil Ferenc Horvath, poslanec madžarske narodne skupnosti in predsednik Madžarske narodnostne skupnosti. Skupaj so krenili ob nasipu reke Ledave do prizorišča Pomurskega galopa, kjer so pohodnike pričakali člani društva ljubiteljev konjev z okrepčili.
Lendavski konjeniki so že od štarta na Hodošu na sedlih svojih čudovitih konj spremljali pohodnike, kar je pohodu dalo poseben čar.
Nekdanja struga reke Ledave se je vila do dolinskega pašnika, natančneje do postojanke Turističnega društva Dolina.
Na klopi so vabila jabolka in sveže češnje, le te so hitro izginile v lačnih ustih utrujenih pohodnikov. Hladen dolinski fröcs in samo še dobra dva kilometra do cilja. Pince vaški dom je bila obljubljena dežela. V sodelovanju s tamkajšnjim turističnim društvom in ob pomoči družin Vršič in Feher, je pohodnike pričakala odlična bujta repa z mesom, tudi retaši so bili. V zahvalo za prehojenih 48 kilometrov so pohodniki prejeli priznanja.
Pohod so omogočili: Pomurska Madžarska narodnosta skupnost, Zavod za kulturo Madžarske narodnosti Lendava, Madžarska narodna skupnost občine Hodoš in Madžarska narodna skupnost občine Šalovci.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1235″ gal_title=”Hodoš – Pince 2020″]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja