Od višine se zvrti

Vrtoglavica

Minule tedene so nas Zavod za turizem in razvoj Lendava ter župan g. Janez Magyar vabili na enkraten dogodek: 5 zvezdično doživetje, Večerja z razgledom na stolpu Vinarium Lendava!!! Ekskluzivni razgled pod zvezdami, odlična hrana, brezhibna postrežba, kakovosten izbor vin, najboljši kuharji, obroki narejeni iz lokalnih sestavin, štirje hodi … vse skupaj za 69,00 EUR po osebi! Po nekaj dneh obvestilo: razprodano!

No, končno se nekaj kvalitetnega dogaja na področju gostinstva, pomislim. Vendar, do današnjega dne, nobene informacije o tem dogodku! Se je sploh odvil? Zaposleni pravijo, da naj bi jih bilo kar tri! “Strogo zaupno” obvestilo pravi, da zaradi varnosti osebnih podatkov ne smejo … Namesto da se Lendava baha z takimi dogodki, deli informacije, prireja še več takih dogodkov, pa tale informacijski mrk. In kaj to pomeni za Lendavo? Pojdimo po vrsti.

Izbira stolpa Vinarium je edino normalno mesto za tako večerjo. Dobili smo objekt kateri ponuja veliko možnosti za predstavitev Lendave. Res pa je, da ni narejen za vrhunske gostinske dogodke (tukaj imam v mislih opremo). Vendar, kot sem že nekajkrat omenil, z minimalnimi posegi v objekt in okolico, se lahko naredi izjemni gostinski obrat za vrhunske kulinarične užitke.

Izbira kuharja je tudi nekako logična. Roko na srce, trenutno v Lendavi nimamo kuharja ki bi izstopal od povprečja navadnih kuharjev. V neposredni bližini pa gostinski obrat z Michelinovo zvezdico. Nimamo restavracij in posledično kuharskih mojstrov, ki bi sledile trendu vrhunski, inovativni kuhinji. G. Pintarič je sicer dober kuhar, mlad, zagnan, inovativen in ima vizijo lastnega kuhanja. Ker ni domačin, bi moral organizator pri samem vabilu na dogodek kuharje predstaviti v drugačnem kontekstu. V konkretnem primeru gre za edinstveno promocijo družine Rajh (upam da so reklamo dobro plačali). Velika strokovna napaka organizatorja. Če bi glupost bolela, bi organizatorja bolela glava.
Odlična hrana. Do sedaj ni noben udeleženec pohvalil hrano ali povedal kaj slabega. Pri predstavitvi jedilnika pa naslednja velika napaka. Zraven opisa jedi, ki naj bi se stregle, slike popolnoma drugih jedi. Po pričevanju udeležencev večerje in fotografij jedi ki jih posedujem, so stregli jedi ki odgovarjajo nazivu jedi pri predstavitvi jedilnika. Za kuharskega mojstra se spodobi da podrobneje predstavi posamezno jed, prilogo, omako in opiše postopek priprave. Je to napaka kuharja ali organizatorja? O lokalnih sestavinah nebom izgubljal besed.
Brezhibna postrežba za katero je poskrbela Gostilna Rajh. Ni bila dobra odločitev organizatorja, da je tole dovolil. S tem početjem je samo pokazal koliko ceni in zaupa lastnim gostinskim delavcem. Lendava je od nekdaj imela odlične natakarje! Ima jih še danes. Še en strel v lastno koleno. Ni večjega ponižanja za gostinske delavce, kot da župan in direktor zavoda ne zaupata lastnim gostinskim delavcem na kateri gradi gostinsko ponudbo. Še en razlog za glavobol.

Odlični hrani bodo sledila kakovostna vina. K odlični hrani gredo vrhunska vina! Še en lapsus organizatorja! Koliko vem, so stregli Lendavska vina. Vrhunska! Kaj bodo na to povedali Lendavski pridelovalci vin, ne vem (ali pa jim je vseeno). Vem, pa da lendavski vinarji pridelujejo vina ki jih Vinski svetovalec lahko ponudi k jedem na omenjeni večerji! Upam samo, da so se za poroko jedi in vina posvetovali z katerim od šestih Vinskih svetovalcev koliko jih premore Lendava. Ali je tudi za to poskrbela Gostilna Rajh?
In kaj priča ulica? Sem zadnjič na avtobusu slišal kako se Rajh še naprej hvali, kako župan Magyar nima kadra ki bi tako zadevo speljal, naj on s svojo ekipo organizira ta dogodek. Rajh mu kao verjame, saj nima niti domačina ki bi mu vodila Zavod za turizem in razvoj.

Če je to način za reševanje krize v Lendavi, je ta način zgrešen! Zakaj vodilni sprejemajo in vsiljujejo take odločitve ki jih imenujejo dobre za Lendavo? Opraviti imamo z ljudmi, med katerimi skoraj nihče ne kaže izjemnih umskih sposobnosti, tiste povprečne inteligence. Obenem ne dajejo vtisa, da utelešajo lastnosti, ki so jim rekli vrline in kreposti in zavoljo katerih so vodenje institucij, v pozitivnem smislu povezovali z moralo. Kaj naj si torej mislimo, ko vidimo, da se ti ljudje res trudijo, da bi sprejeli in uveljavili odločitve, za katere bolj ali manj vsi, vključno z njimi, vemo, da ne bodo prinesli rezultatov, ki naj bi jih prinesli. Pomislimo lahko, da ne delajo tistega, kar pravijo, da delajo. Misliti bomo začeli, ko ne bomo več samoumevno verjeli njihovim besedam, četudi nekateri med njimi morda sami verjamejo vanje.
Ko se zavemo, da je človek nastal iz opice, ki je bolehala z vrtoglavico in padla na tla …

O.Šerk

Vsebina tega bloga ne odraža nujno stališča urednika tega portala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja