Novoletni pohod po Murski šumi

Pohoda po Murski šumi, ki ga je letos prvič organiziralo društvo Muraadventures na prvi dan novega leta, se ni udeležilo veliko pohodnikov. K temu je botrovovalo tudi dejstvo, da je bil organiziran prvič in tudi to, da večina ljudi prvi januar prespi.

Murska šuma

Murska šuma je svojevrsten gozd, ki se razprostira ob slovensko-hrvaško-madžarski meji, južno od krajev Pince Marof in Benica, ob sotočju Ledave in Mure, na površini 361 ha. Predstavlja edinstveno naravno gozdnato krajino ob reki Muri, kjer na mnogih delih človek še ni posegel v naravo. Murska šuma je nižinski poplavni gozd, drevesne vrste, ki v njem rasejo, so predvsem listavci. V Murski šumi je veliko ptičjih vrst, zato je to območje ornitološko eno najpomembnejših v Sloveniji. Del Murske šume se je do danes ohranil kot pragozd. Obisk le-tega je posebno čaroben spomladi, ko so tla prekrita s cvetovi malega zvončka in drugih znanilk pomladi.

Mrtvice reke Mure: Muriša in Potkova

Mrtvice reke Mure so jezerca, ki so z leti izgubila povezavo z matično reko, so mrtvi rečni rokavi, ki so s svojo umirjenostjo nasprotje silovitega rečnega vodotoka. Zaradi biotske pestrosti, bogatega rastlinskega in živalskega sveta so edinstveni naravni biseri naše dežele. Med najlepše mrtvice v Sloveniji gotovo spadata Muriša in Potkova; obe se nahajata v neposredni bližini Murske šume. Gostita številne rastlinske in živalske vrste, ki jih obiskovalec lahko občuduje skozi vse leto, sta pa tudi odličen kraj za ribolov. Posebno lep je pomladanski in poletni čas, ko mrtvice obiščejo številne ptice, ali pa čas, ko zasvetijo lokvanji. Pozimi mrtvice in jezera zamrznejo skoraj do dna, vendar vodne živali v njih klub temu preživijo.

 

Pohodniki so prehodili nekaj kilometrov dolgo pot od Murinega rokava Belovič do Bobrovega rokava in po Moklavškem travniku nazaj.

Udeleženci pohoda so si lahko ogledali vlažne obmurske travnike, poplavni gozd, mrtvice in stare rečne rokave, torej tipično območje mokrišč.

Kot je pojasnil organizator, je bil namen pohoda, da se pohodniki srečajo po praznikih ter se v dobri družbi aktivno podajo v novo leto.

Foto: Muraadventures

[Best_Wordpress_Gallery id=”668″ gal_title=”Novoletni pohod po Murski šumi”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja