Nova zelena kolesarska povezava v Lendavi

Občina Lendava je ob finančni pomoči Republike Slovenije in Evropske unije iz Kohezijskega sklada pred kratkim pričela z gradnjo zelene kolesarske steze in pešpoti v mestu Lendava, v skupni dolžini 1.040 m in širine 4 m. Nova pot bo potekala med Slomškovim naseljem in nekdanjo strugo Kobiljskega potoka ter se navezala na obstoječ pločnik pri hotelu Cubis in nato mimo parkirišča pri restavraciji Bella Venezia, od tam pa do avtobusnega postajališča.
Na mestu avtobusne postaje bo tudi urejeno parkirišče za kolesa s polnilnico za E- kolesa. Na trasi kolesarske in pešpoti, skupne dolžine 1.040 m, bo zgrajena dvosmerna kolesarska steza in pešpot s solarno razsvetljavo, klopmi, koši za smeti, zelenjem, počivališči in parkiriščem za kolesa. Izvajalec je lendavsko podjetje Legartis. Rok za izgradnjo je 30.10. 2019, ki se bo verjetno nekoliko zamaknil, najverjetneje do sredine meseca novembra, ko se bo kolesarska steza tudi uradno predala namenu.

Kolesarjenje je izjemno privlačna, učinkovita in atraktivna oblika potovanja na kratkih in srednje dolgih potovanjih ter ena izmed najpomembnejših zvrsti prometa, ki dosledno izpolnjuje temeljna načela trajnostne mobilnosti. Občina Lendava želi doseči razvojni preboj na področju kolesarskega prometa in še občutneje povečati njegovo privlačnost, atraktivnost in varnost. Na ta način bodo zagotovljene sklenjene kolesarske povezave, ki bodo omogočale vzpostavitev novih kolesarskih produktov z bogato turistično ponudbo in po katerih bodo možna neprekinjena daljinska potovanja ter povezovanja s sosednjima državama Hrvaško in Madžarsko.

Sedanje omrežje kolesarskih povezav v Občini Lendava omogoča varno kolesarjenje le na določenih odsekih, nato se kolesarje preusmeri nazaj na vozišče. Taki prehodi in prepletanja med različnimi prometnimi površinami so nepredvidljiva in nevarna, saj se ustvarjajo številne konfliktne situacije. Z izgradnjo te kolesarske povezave se bo obstoječe omrežje kolesarskih povezav med sabo povezalo in posledično se bo povečala varnost vseh udeležencev v cestnem prometu, saj se sedaj kolesarji lahko izgonejo za kolesarje nevarni glavni ulici.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1051″ gal_title=”Nova kolesarska steza”]

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja