Nem mind arany, ami réz

Az elmúlt hétvégén egy nem mindennapi esemény zajlott a lendvai Színház- és Hangversenyteremben. Hamvas Béla egyetlen drámai alkotását, a Nem minden arany, ami réz című vígjátékát Formanek Csaba rendezésében a LeSzSz Társulat mutatta be. Egy ősbemutatónak lehettünk tanúi, hiszen e mű eddig nem került színpadra.
Ezt olvashattuk a darabról a színházi ismertetőben: „Kalcedon királya, a népnyúzó Medárd férjhez készül adni leányát, hogy hatalmát megerősítse. A vőlegényről azonban úgy hírlik, nem egészen épelméjű. Régi szokás a birodalomban, hogy a kézfogó előtt az uralkodó aranypénzt szór a nép közé. Hatalmas tömeg gyülekezik a templom előtt, hogy az aranyakat megkaparinthassák. Közben a királylány igazi szerelme, Decius herceg álruhában a palotába érkezik, hogy a lányt megszöktesse. Az önhitt király azonban saját családját sem kíméli, ha akaratának ellene szegülnek. Szembesíthető-e önmagával a zsarnok? Győzhet-e a szerelem a politikai érdekek fölött? Ki foglalja el végül a trónt? És persze: jut-e majd aranypénz a koldusoknak?”
A mesére alapozott alkotás igen őszintén mutat tükröt a társadalom elé. Az aranypénzre vágyakozó koldusok álmodozása, az ellenszegülést nem tűrő király önhittsége, az udvari intrikák, politikai cselek, haszonlesés erős kritikája lehet akár a mai társadalomnak is. A közönség az előadást mindkét alkalommal vastapssal jutalmazta. Akiknek e nagyszerű élmény köszönhető: V. MEDÁRD, Kalcedon királya – Kovács Sándor KIRÁLYNÉ – Vörös Piroska KIRÁLYLEÁNY – Soos Sara DECIUS, a szomszéd király fia – Gal Tim ID. BAZIL, nagyherceg – Gal Patrik IFJ. BAZIL, a nagyherceg fia – Magyar Alen RENDŐRFŐNÖK – Kopinja Ladislav BOLOND – Kovács Álmos DAJKA – Kološa Tanja valamint KOLDUSOK, DÁMÁK, SZÍNÉSZEK, stb., a fenti szereplők alakításában. ZENE: Lelkes Botond SEGÉDRENDEZŐ: Takács Olivér LÁTVÁNYTERVEZŐ és RENDEZŐ: Formanek Csaba FŐ TÁMOGATÓ: Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva [Best_Wordpress_Gallery id=”586″ gal_title=”LeSz”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja