Nekoč je bil Vilinski vrt v Krplivniku

Stare sorte sadnega drevja so danes že skoraj izumrle, saj so jih zamenjale moderne. Nekoč smo ob vsaki hiši  v Prekmurju imeli takšne nasade. Največ jih je bilo na Goričkem. Tudi tam jih je ostalo zelo malo.

Velika stara visokodebelna sadna drevesa, predvsem hruške in češnje, so zadnji ostanki tradicionalne kulturne krajine, ki pri nas naglo izginja.

Razlogov je verjetno več. Kmalu po prvi svetovni vojni so začeli v Evropi saditi plantažne sadovnjake po ameriškem vzoru, s tem so postali visokodebelni sadovnjaki staromodni.

Da se lahko tudi na novo zasajajo, so nam že pred dobrimi petimi leti dokazali goričanci. Zasadili so skupaj 46 starih sadnih sort v Krplivniku zraven tamkajšnje etnološke hiše.

Šli so korak več in poimenovali nasade v Vilinski vrt, edinstven sadovnjak, kjer domujejo že pozabljene vrste sadnih dreves. Za vse to je poskrbela skupina domačinov ob podpori Hodoške Madžarske narodne skupnosti.

Žal pa je Vilinski vrt letos v zelo slabem stanju. Že od daleč je opaziti, da nima gospodarja. Visoka trava, poškodovane označbe pred drevesi, zbledeli napisi, neobrezana drevesa in celo podrta češnja.

Skoraj neverjetno se zdi, kako lahko propade nekaj, kar človeška roka več ne neguje. Ob našem obisku konec meseca maja je vrt dajal žalostno podobo. Zanimivo je, da je bližnje dvorišče etnografske hiše lepo pokošeno, le meter vstran pa je že zarasla džungla.
Veliko truda je bilo vloženega in drevesa ter vrt je škoda pustiti propadanju. Verjamemo, da se bo našla volja odgovornih in se bo ukrepalo, da se ta izjemni sadovnjak vendarle ohrani, saj bi lahko postal zanimiva turistična točka tik ob že uveljavljeni turistični atrakciji, etnografskem muzeju.

2013

2018

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja