Nekdanje karavle JLA v Lendavskih goricah ni več, porušena na obletnico zavzetja leta 1991

Spomnimo se dogodkov leta 1991.

Večina preostalih stražnic na ozemlju Prekmurja se je po pogajanjih in grožnji z napadom 29. junija mirno vdala enotam TO 75. Obm ŠTO. Posebni (protidiverzantski) vod je zavzel stražnico Štefana Kovača v Lendavskih goricah, kjer je po odhodu večjega dela moštva proti Dolgi vasi tako ostalo le še 7 vojakov. Enako je veljalo za Žitkovce, kjer se je 3. diverzantskemu vodu TO vdalo 16 pripadnikov JLA; ista enota je zasedla tudi zadnjo stražnico v lendavski občini, Kobilje, kjer je v ujetništvo poleg poveljnika odšlo še 12 vojakov. 1. odred TO je skupaj z oddelkom vojaške policije že zjutraj zavzel Korovce s posadko 18 vojakov, 2. odredu pa se je popoldne vdalo 19 vojakov v Prosenjakovcih, vendar šele po grožnji, da jih bodo v nasprotnem napadli z minometi. Mirno se je vdala tudi 16-članska posadka v Čepincih. V Kuzmi pa je moral 5. odred TO najprej z napadom prisiliti k vdaji vod 25 vojakov, vkopan na položajih ob mejnem prehodu, nato pa je obkolil stražnico v Sotini, kjer se je posadka 28 mož vdala brez boja. Tisti dan je TO tako zajela 132 ujetnikov. Poveljnik vojašnice v Murski Soboti pa kljub takemu razvoju dogodkov ni hotel niti slišati predloga o vdaji.

Kot smo že poročali bo zgrajen nadomestni večnamenski objekt na lokaciji stare karavle, ki bo meril 278 kvadratnih metrov, bo namenjen predvsem krajevni skupnosti, društvom in krajanom. Vrednost gradnje večnamenskega objekta, ki bo služil tudi kot vaški dom, znaša nekaj več kot 450.000,00 evrov. Otvoritev novega objekta je predvidena konec novembra oziroma v začetku decembra.

Lendavski graničarji na tamkajšnji karavli leta 1949 s tamburaši iz Lendave. Prvi z desne je Franc Nemec, zraven njegova žena, potem je Nemec Ivan, desno od harmonike je Grzej Srečko, drugi z leve pa je Kotnjek Ivan.

Karavla v zadnjih letih.

In ruševine.

[Best_Wordpress_Gallery id=”297″ gal_title=”porušena karavla”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja