NASTOP PEVSKIH ZBOROV, OKTETOV IN VOKALNIH SKUPIN PRI VINARIUMU

Pri Stolpu Vinarium se je danes odvil tretji dan, Festivala ljubiteljske kulture z nastopi pevskih zborov, oktetov in vokalnih skupin.

Nastopile so naslednje skupine:

1. Komorni pevski zbor VITA Lendava

Komorni pevski zbor Vita iz Lendave deluje 16. leto, šteje 25 članov, zborovodja je Danijel Berden. Repertoar zbora sestavljajo skladbe različnih žanrov: od renesančnih, romantičnih skladb in ljudskih pesmi do jazza, popa in rocka, petje v različnih jezikih jim ne predstavlja ovire. Zborovodja pogosto piše za zbor priredbe aktualnih hitov ali pa vedno priljubljenih zimzelenih melodij.
Zbor je bil na turneji v Mostarju (2009), sodelovali so s Slovenci v Novem Sadu (2014, 2015), na mednarodnih tekmovanjih pa so na Praga Cantat v Pragi leta 2007 dosegli srebrno priznanje, na tekmovanju v sklopu Musice Mundi pa so tako v Budimpešti (2009) kot v Benetkah (2012) dosegli zlato priznanje.
Z drugimi zbori sodelujejo tako, da gostijo druge zbore in izvedejo z njimi skupni koncert z imenom Pomladno pevsko prebujanje. Do sedaj je KPZ Vita izdal tri zgoščenke: San se šetao (2007), Božični koncert (2011) in Jubilejni CD (2013), ki je bil dodan brošuri ob praznovanju 10. obletnice zbora. KPZ Vita ima v vsaki sezoni dva velika nastopa: Pomladno pevsko prebujanje z gostujočim zborom ter božični koncert, ki je vsako leto zelo obiskan.
KPZ Vita je na jubilejnem koncertu 2013 prejela od območne JSKD (OE Lendava) jubilejno priznanje sklada, od ZKD Lendava pa priznanje za uspešno delo v letu 2015, leta 2007 pa jim je Občina Lendava podelila naziv promotorja kulture.

2. Oktet Belmura Črenšovci

Začetki okteta Belmura Črenšovci segajo v leto 2002, ko je bil v okviru Društva vinogradnikov Velika Polana ustanovljen Vinogradniški oktet. V letu 2004 so se odločili za preimenovanje oziroma ustanovitev Pevskega društva oktet BELMURA, s sedežem v Črenšovcih. Od ustanovitvenih članov, je danes v oktetu prisoten le eden, to je Jože Cvetko iz Velike Polane, ki je tudi predsednik. Ostali prihajajo iz vasi Črenšovci ter Gornje in Dolnje Bistrice. Nastopajo na različnih prireditvah kot so revije, proslave, koncerti, večkrat pa s svojim petjem popestrijo tudi družinska praznovanja prijateljev in sorodnikov.

3. KUD Mura Mursko Središće, ženska vokalna skupina Ftičice

Ženska vokalna skupina Ftičice Kulturnega Društva Mura Mursko Središće šteje 13-15 članov, v glavnem učiteljic. Združila jih je ljubezen do glasbe, ohranjanja ljudskega izročila svojega kraja in zborovske glasbe. Največkrat pojejo klasično zborovsko glasbo domačih in tujih avtorjev, pesmi Međimurja, hrvaškega Zagorja, Dalmacije, Podravine, Slavonije in Slovenije. Redno nastopajo na vseh prireditvah mesta Mursko Središće in Međimurske županije. Sodelujejo z drugimi društvi iz Međimurja, Madžarske in Slovenije. S svojimi nastopi predstavljajo svoj kraj in ohranjajo kulturno- umetniški amaterizem. Redno nastopajo tudi na državnih srečanjih pevskih zborov in malih vokalnih skupin. Na srečanju v Petrinji leta 2012, so zelo uspešno predstavile međimursko županijo. Nastopajo tudi na Međimurski popevki v Nedelišću in na manifestaciji »Žgančevi zapisi« v Vratišincu. Negujejo različne glasbene žanre in imajo vedno pripravljen repertoar za različne priložnosti. Njihova zborovodkinja in vodja je Marija Trstenjak.

4. KD Petőfi Sándor Dobrovnik, Dobronaki nótázók

Skupina Dobrovniških muzikantov prihaja iz Kulturnega društva Petőfi Sándor iz Dobrovnika. V skupini pojejo in igrajo samo moški. Njihovi nastopi se vrstijo že vrsto let, tako doma, kakor tudi na Madžarskem. Vodja skupine je Jože Varga.

5. Mešani PZ KUD Mura Mursko Središće

Mešani pevski zbor Kulturnega Društva Mura Mursko Središće deluje že vrsto let in v njem prepeva 23 pevcev. Pevce je združila ljubezen do prepevanja zborovskega petja, negovanje in ohranjanje ljudskega izročila svojega kraja. Zbor je homogena skupina talentiranih pevcev, ki radi pojejo in se družijo. Zbor poje klasično glasbo domačin in tujih znanih avtorjev. Nastopajo na različnih srečanjih v domačem kraju, veseli pa so tudi povabila iz tujine. Zelo dobro sodelujejo tudi z ostalimi skupinami v društvu, sosednjih županij in držav, med drugim z Madžarsko in Slovenijo. Redno nastopajo na državnih srečanjih, na Medžimurskih popovkah, Žgančevim zapisima, Pesmarici naših mamica, Božičnem koncertu in še kje. Pojejo pesmi različnih žanrov, največ pa medžimurske pesmi, ki jih pripravlja Dr. Vinko Žganec. Vodja zbora je Marija Trstenjak.

 

[srizonfbalbum id=5]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja