NASTOP LJUDSKIH PEVCEV IN GODCEV LJUDSKIH VIŽ PRI VINARIUMU

Pri Stolpu Vinarium se je danes odvil drugi dan, Festivala ljubiteljske kulture z nastopi ljudskih pevcev in godcev.

Nastopile so naslednje skupine:

1. KD A.M.Slomšek Renkovci,
Renkovski pevci

Skupina »Renkovski pevci« KD Anton Martin Slomšek Renkovci šteje 9 članov. Delujejo že 11. leto. Ob 5. Obletnici so posneli zgoščenko »Renkovski spomini«. Pojejo ljudske pesmi. Včasih ob spremljavi harmonike, na katero zaigra vodja skupine Avguštin Černi. Zapeli so venček ljudskih in ponarodelih slovenskih pesmi.

2. KPD Pedal Gomilica, ljudski godci Gomilički Dégaši

Gomilički Dégaši so ljudski pevci in godci s posebnimi inštrumenti, ki v okviru Kolesarskega-Pohodniškega Društva Gomilica delujejo že eno leto. Udeležujejo se nastopov v občini in širše, s tem pa obogatijo naše prekmursko kulturno življenje.
Zapeli in zaigrali so: Na travniku, Dolina Prekmurska in Po rit ji daj.

3. KD Petőfi Sándor Dolina,
madžarski ljudski pevci

Skupina madžarskih ljudskih pevcev KD Petőfi Sándor Dolina se je ustanovila leta 1995, pod vodstvom Ferenca Szabó. Za svoje nastope tako doma kot v tujini so prejeli že veliko zahval in priznanj. Trikrat so nastopili tudi v Budimpešti. Strokovna mentorica je Kottingerné Fridrich Zsuzsanna. Zapeli so venček madžarskih narodnih pesmi.

4. TKD Močvirski tulipan Radmožanci, madžarski ljudski pevci

Skupina ljudskih pevcev TKD Močvirski Tulipan Radmožanci deluje že tretje leto. V tem času so imeli že okoli 60 nastopov. Radi pojejo, večinoma madžarske, slovenske in prekmurske ljudske pesmi ter priložnostne. Danes so zapeli pod vodstvom Helene Ilone Somi.

5. KD F.S.F. Žižki, ljudske pevke

Skupina ljudskih pevk iz KD F.S. Finžgar Žižki poje že šestnajsto leto. Pojejo naše domače prekmurske pesmi predvsem za dušo. Rade so v veseli družbi z dobrimi prijatelji, ki jih radi poslušajo in cenijo njihovo delo. Zapele bodo slovenske ljudske pesmi: Venček na glavi, Micika in Kovačev študent.

6. Madžarski pevci, Árvácska Dalkör Kiskanizsa, Madžarska

Gostujoča skupina prihaja iz Madžarske, in sicer Male Kaniže. Pevska skupina Árvácska je bila ustanovljena jeseni 2006. Sodelovali so na različnih prireditvah tako doma, kot v tujini. Njihov umetniški vodja je Renáta Németh, profesorica glasbe. S svojo dejavnostjo želijo ohraniti tradicionalno nošo, pesmi in kulturno dediščino svojega kraja. Njihove pesmi so raznolike in govorijo o življenju ter delu.

7. KD Močvirski tulipan Radmožanci,
slovenske ljudske pevke

V okviru TKD Močvirski tulipan Radmožanci, deluje tudi skupina ljudskih pevcev, ki šteje 10 članov. Pojejo slovenske ljudske, priložnostne in druge pesmi. Danes so zapeli venček Prekmurskih šaljivih ljudskih pesmi.

8. KD Štefan Raj Turnišče, pevke ljudskih pesmi

Kulturno društvo Štefan Raj Turnišče deluje od leta 1979. V sklopu kulturnega društva aktivno delujejo tri sekcije: Sekcija pevk ljudskih pesmi, Folklorna skupina in Sekcija ročnih del. V sedemdeseta leta sega začetek ohranjanja ljudskih pesmi, ki so jih skrbno zbirale, s prepevanjem negovale in tudi posnele starejše pevke ljudskih pesmi, ki so to kot kulturno dediščino prenesle na mlajše pevke. Pevke so že posnele zgoščenko Spominčice. S svojo pesmijo pevke ljudskih pesmi popestrijo mnogo občinskih prireditev, se udeležujejo območnih revij, seminarjev in gostovanj po povabilih. Zapele so Sejem žito, Nekdo gre po cesti in Preluba moja sosida.

9. KD Hotiza, slovenski ljudski pevci

Skupina pevcev ljudskih pesmi Kulturnega društva Hotiza zbirajo ljudske pesmi in prepevajo že vrsto let na domačih prireditvah, na revijah in ob raznih dogodkih tudi drugje. Danes so zapeli pesmi Urca 7 je odbila, Ko so fantje proti vasi šli in Micika v püngradi.

10. KD Renkovci, ljudske pevke, Renkovci

Renkovske pevke ljudskih pesmi iz KD Renkovci so tri prijateljice, ki jih veseli petje. Začele so na prireditvi Družina poje na Kobilju. Pojejo ob različnih priložnostih doma in tam, kamor jih povabijo. Danes so zapele tri pesmi, in sicer: Na hribčku je moj dom, Ko zaslišim melodijo, Ko prihajam v rojstno hišo.

11. KD Bistrica, ljudska pevca, zakonca Donko

Zakonca Donko prihajata iz Kulturnega društva Ferdo Godina Bistrica. Pojeta že vrsto let. Nastopata na različnih prireditvah v domačem kraju in tam, kamor ju povabijo. Danes sta zapela tri stare prekmurske ljudske pesmi, in sicer; Pod trto bivam zdaj, Tiha luna in Večerni zvon.

12. KD Zarja Gaberje, slovenski ljudski godci Gaberski mantraši

V okviru Kulturnega društva »Zarja« Gaberje so se leta 2013 ustanovili slovenski ljudski godci, ki so pod svoje okrilje povabili še ljudske pevce, delujoče že od leta 2009, in od takrat skupaj ob glasbeni spremljavi prepevajo različne ljudske in tudi narodno zabavne pesmi. Skupina si je nadela ime Gaberski Mantraši. Na harmoniko jih spremlja Smiljan Prendl, ki je tudi vodja skupine, na kitaro Franc Prendl, na doma narejen bas Jožef Magdič, ostali pa spremljajo skupino z različnimi doma narejenimi instrumenti iz orodij in rekviziti ter zraven veselo pojejo. Skupina zelo veliko nastopa tako v domačem kraju, kakor tudi po širni Sloveniji, za seboj pa ima kar nekaj gostovanj v Avstriji, na Hrvaškem in na Madžarskem. Leta 2017 so izdali svoj prvi promocijski CD.
Zapeli in zaigrali so tri slovenske ljudske pesmi: Oj, lepo je res na deželi, Kje so moje rožice in Sem slovenska deklica.

13. DU Tišina, Vokalno instrumentalna
skupina Cvetje v jeseni

Vokalno instrumentalna skupina DU Tišina »Cvetje v jeseni« deluje pod tem imenom od leta 2008 in letos praznuje deset let delovanja, za kar jim iskreno čestitamo. Zakaj tako ime lahko takoj ugotovite, ko jih vidite. Vsi so upokojenci, torej jesen njihovega življenja doživljajo lepše, ker so šele sedaj začeli cveteti na glasbeno pevskem področju. Prej tega niso mogli početi zaradi marsičesa, pa čeprav so si močno želeli. Če jim to uspeva sedaj, boste rekli vi dragi gledalci in poslušalci. Njihov repertoar pa je naslednji: po svojih sposobnostih zapojejo in zaigrajo slovenske ljudske pesmi, ponarodele melodije od slovenskih ansamblov, starogradske pesmi in melodije ter nekaj lastnih poskusnih melodij. Zapeli in zaigrali so: Vsi so venci vejli, Na pragu sem stal in Ljubica lahko noč.

14. KD Petőfi Sándor Čentiba, madžarski ljudski pevci

Madžarski ljudski pevci KD Petőfi Sándor delujejo že več kot 35 let. S svojim petjem so očarali marsikoga v Karpatskem bazenu. Za sabo imajo številne uspešne nastope in v vseh teh letih tudi najvišja priznanja niso izostala. Strokovna vodja skupine je Molnár Józsefné iz Madžarske.

Festival se nadaljuje jutri z nastopi pevskih zborov, oktetov in vokalnih skupin.

[srizonfbalbum id=4]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja