Najboljše perece pečejo v Čentibi in na Pincah

Pereci so madžarska verzija slanega peciva med presto in žemljico, ki jih radi pripravljamo tudi v Prekmurju. Pripravimo jih iz preprostega kvašenega testa. Vzhajanega razdelimo na kose, potem pa vsak kos razvaljamo v dolg, tanek svaljek. Svaljke razpolovimo in po dva spletemo v obroč ali jih zavijemo na trstiko.Testo premažemo z jajcem in ga spečemo v pečici ali v krušni peči.

Tudi v naših krajih živi tradicija peke perecev, po pripovedovanju starejših, so Trimlini nekoč sloveli po perecih. V Trimlinih ni bilo veselice brez perecev, brez dobre kapljice vina in veselega druženja mladih in starih.
V Kulturnem društvu Trimlini bi radi obudili ta običaj, zaradi česar so v tamkajšnjem vaškem domu prejšnjo nedeljo organizirali festival perecev.

Festival je bil tekmovalnega značaja, tako so v nedeljo gospodinje iz takorekoč vsake vasi naše občine oddale svoje vzorec perecev in se s tem uvrstile na tekmovanje za najboljši perec. Vsaka gospodinja je oddala pet kosov, katere obliko in okus je ocenjevala tričlanska žirija. Vse skupaj so ocenjevali osemnajst okroglih in šesnajst perecev na trstiki.

Festival perecev so popestrili tudi s kulturnim programom. Po razglasitvi najboljših perecev so lahko le te obiskovalci tudi degustirali skupaj z domačim bogračem h kateremu se najbolje prileže kaj druega kot svež perec, pa naj si bo okrogel ali na trstiki.

Žirija je ocenila, da so najboljše okrogle perece spekli v Pincah pri Magdi Varga. Perec na trstiki, ki je najbolj prepričal žirijo, je spekla Margit Šimon iz Čentibe. Podelili so tudi drugo in tretje mesto v obeh kategorijah perecev in sicer: Drugi najbojši okrogli perec je spekla Piroška Hebar iz Čentibe in tretji najboljši perec domačinka Marija Gyurkač.

V kategoriji perecev na trstiki je drugo mesto pripadlo Mariji Bažika in tretje mesto Žužani Somi.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1084″ gal_title=”Pereci Trimlini”]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja