NK Nafta skozi čas

Po veliki zmagi na derbiju proti Muri, smo pripravili fotografije o nogometnemu klubu NK Nafta skozi čas.

OD LETA 1903 ..

Čeprav se je nogomet v Lendavi igral že veliko prej, se je prvi nogometni klub ustanovil leta 1903. Točen datum nastanka je 11. maj 1903. Šele 3. avgusta 1913 pa je nastopila prva prijateljska tekma, na igrišču preko dežnikarne. Po koncu tekme so pripravili vrtno veselico v Blauovi gostilni  (današnji Kolodvor) na železniški postaji v Lendavi.

Igralci Nafte so se na prvo tekmo, ki je sicer bila odigrana leta 1920 v Murski Soboti, pripeljali s konjsko vprego. Sledila so vmesna obdobja neigranja, zato se je leta 1923 sestal odbor in izbral vodstvo za prihodnje.  Naslednji občni zbor je bil 7. januarja, 1935. Odločili so se, da se NK Nafta vključi v tekmovanje II. razreda ljubljanske nogometne podzveze, ki je spadala v okrožje Maribora. Istega leta so s pomočjo prostovoljcev zgradili tudi novo nogometno igrišče – sejmišče, saj so do takrat igrali nogomet na travniku. Na otvoritveni tekmi igrišča so igrali tekmo proti Muri, ki pa so jo žal izgubili s 5:2. Do 2. svetovne vojne so tekmovali v isti ligi.

Tekmovanje na Madžarskem

Ker je stara Jugoslavija kapitulirala in se je Prekmurje priključilo k Madžarski je to pustilo posledice tudi v nogometu. Po krajšem neigranju, so se pridružili tekmovanju na območju Nogometne podzveze Szombathely. Leta 1942 so Naftaši zasedli drugo mesto, ki je največji uspeh takrat. Toda leta 1944 je bilo tamkajšnje tekmovanje zaradi vojne prekinjeno.

Konec vojne

Ko se je vojna končala, so se nogometaši lahko vrnili v domače tekmovanje. Udeležili so se tekmovanja v mariborskem okrožju.  Pomemben mejnik je leto 1946! Lendavčani so zasedli prvo mesto in igrali kvalifikacije za vstop v slovensko nogometno ligo. Z 1:0 so na obeh srečanjih premagali prvaka gorenjske regije, Kranj. Tako so Lendavčani postali prvaki tekmovalnega leta 1946.

Sprememba imena v Nafta in nastopanje v zvezni ligi

Šele po osvojitvi naslova prvaka Slovenije se je nogometni klub Lendava preimenoval v NK Nafta. Prva nogometna tekma v zvezni ligi se  je odigrala 17. oktobra proti Nišu v Srbiji, kjer je Nafta zmagala z 1:0. Porazili so tudi imena, kot je Budučnost iz Titograda (2:0) in Sarajevo (2:1). A proti beograjskemu Partizanu kljub dobri igri ni šlo, izgubili so z 0:2 pred približno 3000 gledalci. V Splitu so se dobro uprli tudi Hajduku, vendar izgubili s 3:1. Proti Spartaku iz Subotice so sicer izgubili, a prikazali odlično igro z 2 igralcema manj, saj sta zaradi poškodbe manjkala Štefanec in Török, menjav pa ni bilo.

Omeniti velja, da so si igralci morali prevoze za tekme plačevati sami, saj finančne pomoči, ki jim je bila obljubljena niso prejeli. Klub se je znašel v finančnih težavah.

 Nafta je v prvi zvezni ligi osvojila 6 točk z igralci: Štefanec, Gerenčer, Vogrinčič, Török, K. Vidak, Hegeduš, Božič, Kerčmar, Šiftar, Bolfek, Čulik, Kalin, Lukšič, Šimonka, Boldižar, Horvat in Vajda …  žal pa je iz zvezne lige izpadla.

Vrnitev v slovensko ligo po izpadu

Po izpadu se je Nafta vrnila v slovensko ligo, a hitro prešla v novo ustanovljeno hrvaško/slovensko nogometno ligo, kjer je že prvo sezono izpadla. Sledila so tekmovanja v slovenski in vzhodni-conski nogometni ligi. V slovenski ligi so dosegli uspehe leta 1968 in 1970. Istega leta so se kot viceprvaki Slovenije udeležili jugoslovanskega amaterskega prvenstva v bosanskem Odžaku.

Od vrnitve v slovensko superligo do prvaka slovenske lige – vzhod (1990)

Nogometno tekmovanje v Sloveniji je vnovič doživelo spremembe in tako se je leta 1979 klub uvrstil v slovensko SUPERLIGO. Med 6 ekipami so zasedli 4. mesto. Slovenska nogometna liga je ostala vse do 1983. Potem so tekmovali še v slovenski ligi – vzhod, kjer so leta 1990 postali prvaki. To pa je seveda pomenilo povratek v slovensko nogometno ligo.

 

Na fotografijah v spodnji galeriji iščemo imena igralcev in informacije. V kolikor imate kakšen podatek nam prosimo sporočite v komentarju spodaj. Ali pa na e-mail: lendavaonnet@gmail.com

[srizonfbalbum id=42]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja