Na to bodite pozorni pri streljanju s karbidom

V času velikonočnih praznikov je del običaja tudi streljanje s karbidom. Vsako leto se ob prazniku Jezusovega vstajenja več ljudi odloči za streljanje s karbidom ali pa se odloči za nekoliko manj nevarnejšo metodo: pirotehnična sredstva.

Pri obeh je potrebna velika previdnost. Kljub opozarjanju pride vsako leto do poškodb, ki prinašajo hude posledice. Niti možnarji niso izjema. Zanj je potreben celo certifikat in potrdilo o usposobljenosti za streljanje.

Ker pa je pri streljanju s karbidom in možnarjem običajno prisoten odprti ogenj je pomembno, da je kurišče obdano z negorljivim materialom in od gozda oddaljeno vsaj 50 metrov. V večjih naseljih, v bližini pomembnih prometnih poti, objektov pa se priporočljiva razdalja poveča na 100 metrov. Ob kurišču je potrebno ogenj ves čas nadzorovati. Po končanem streljanju, pa ogenj pogasiti in kurišče pokriti z negorljivim materialom.

 

VIR: YouTube

Največji krivec za nesreče pri streljanju s karbidom je predvsem nestrokovno ravnanje ali pomanjkljiv nadzor nad otroci ali mladostniki. Le ti, kadar se gre za pirotehnična sredstva, velikokrat uporabljajo razne pripomočke (smodnik, večje kose karbida, kovinske posode, ki imajo železne pokrove ali kar bencin).

Tudi kaznivo je..

Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI) veleva, da je prepovedana prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov iz kategorije II. in III., ki imajo seveda glavni učinek pok.

Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije I., katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja. Policisti napovedujejo, da bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za fizične osebe je predvidena globa od 400 do 1200 evrov, za pravne osebe pa od 3000 do 50.000 evrov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja