Na lendavski grad ponovno po stopnicah

Preteklo soboto je lendavska občina v sodelovanju z Galerijo – Muzejem in Turistično-razvojnim centrom pripravila tiskovno konferenco, na kateri so podrobneje predstavili slovenski in madžarski programski vodič, ‘Poleti v Lendavo 2019’, ki vključuje kulturne programe, ki se bodo odvijali od 15. junija do 7. septembra. Programski vodič je dostopen na internetu, gospodinjstva v naši občini pa ga bodo te dni prejeli po pošti. Po končani tiskovni konferenci je sledilo presenečenje. Namreč po desetih letih so stopnice, ki vodijo do lendavskega gradu, ponovno v uporabi. Kaj se je s stopnicami sploh dogajalo v teh desetih letih?
Zadnja obnova gradu je bila načrtovana leta 2008, v sklopu projekta Obnova in oživitev starega mestnega jedra Lendava in v ta namen so bila iz Evropskega sklada za regionalni razvoj zagotovljena sredstva v višini 158 tisoč evrov, vendar je bila obnova ustavljena.
Gradbeno podjetje je namreč do temeljev porušilo arheološko odkopan opečni zid, ki bi ga bilo treba sanirati, namesto tega pa je postavilo visoko betonsko škarpo ali podporni zid. Inšpektor za varstvo kulturne dediščine je nato ustavil vsa nadaljnja dela, zaradi česar se je sanacija ustavila, preostale izkopanine pa so ostale brez ustrezne zaščite in tako izpostavljene vremenskim vplivom ter eroziji. Kot je dejal nekdo, v stoletjih gradu niso uničili ne vojne ne Turki s svojim obleganjem, kot so ga zdaj v nekaj letih načeli nespametni posegi. Prva arheološka izkopavanja pri lendavskem gradu so izvajali že leta 1994 in potem vsaj še dvakrat, zadnjim leta 2010 pa je sledil omenjeni sporni poseg, s katerim naj bi sanirali ostanek jugozahodnega grajskega stolpa. Gradu, ki nima temeljev in stoji na hribu iz laporne strukture, grozi drsenje, ki je s posegi še večje, zaradi česar so že nastale razpoke tudi znotraj gradu.
Vodja mariborske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Srečko Štajnbaher je že leta 2014 povedal, da je treba ob pripravi konservatorskega načrta pripraviti še dokumentacijo za stabilizacijo terena v tistem delu, kjer to ni bilo izvedeno. Brez ureditve temeljev objekta namreč ni mogoče in niti ni smiselno izvajati celovitih posegov, razen vzdrževanja, da se zaradi razpok prepreči zrušitev stropa na severnem delu objekta.
Vse odtlej se praktično ni zgodilo nič konkretnega in je bil dostop po stopnicah do gradu onemogočen, saj je na vrhu zijala ogromna jama, ki je bila za obiskovalce nevarna. Ker je končno bilo treba nekaj storiti, so se pristojni na lendavski občini odločili, da dajo jamo zasuti in uredijo okolico. Postavljena je bila še lesena zaščitna ograja okoli betonske škarpe. Betonski škarpi so dali življenje, saj na njej sedi ogromen metulj, ki je delo kiparja Roberta Juraka. Pot do gradu nas pelje do razstave Roberta Juraka, ki je na ogled na dvorišču lendavskega gradu.

[Best_Wordpress_Gallery id=”895″ gal_title=”Stopnice na grad”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja