Na gradu odprli razstavo Variacija iz Herenda

Ob 18. uri se je na lendavskem gradu pričelo slovesno odprtje razstave pod imenom “Variacije iz Herenda”. 

Župan občine Lendava, mag. Anton Balažek je v uvodu nagovoril prisotne, sledil je govor dr. Simon Atille, ki je generalni direktor Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt, nato umetnostne zgodovinarke Judita Krivec Dragan.

Razstavo je odprla Damjana Pečnik, državna sekretarka na  Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije. 

Variacije iz Herenda je razstava, ki v skoraj dvestoletni tradiciji nastaja v manufakturi v mestu Herend v bližini Blatnega jezera bo na ogled do 10. maja letos. 

Obiskovalcem je na voljo 257 vrhunskih porcelanastih, ročno izdelanih in poslikanih izdelkov, med njimi tudi skodelice, sklede, krožniki, vaze, sladkornice in druge umetnine.

Manufakturo Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. je leta 1826 ustanovil industrialec Vince Ferencz Stingl. Kot zanimivost lahko dodamo, da še dan danes porcelan izdelujejo z rokodelsko tehniko, njihove posode in okrasne izdelke pa zaznamujejo ročne poslikave z vzorci cvetlic in živali v svežih pastelnih barvah in ornamenti. Izdelki so bili tudi večkrat nagrajeni. Izpostaviti velja, da je na svetovni razstavi v Londonu leta 1851 posebno priznanje izkazala angleška kraljica Viktorija. Navdušenje na izdelki kot so: umetelnim jedilnim servisom, poslikanim s stiliziranim cvetjem, metulji v svežih herendovskih barvah je bilo tako veliko, da je sama naročila za angleški dvor. Po njej od takrat naprej servis z dekorativnimi predmeti nosi ime Viktória, med ljudmi pa vlada precejšnje zanimanj za njih. Porcelan je tudi pomemben pri madžarski kulturi, za kar je madžarska dediščina prejela tudi nagrado.

 Zbirka je vredna 300.000 evrov.

[Best_Wordpress_Gallery id=”76″ gal_title=”Herendi”]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja