MURAVIDÉKIEK A NEMZETI VÁGTÁN

A múlt hétvégén zajlott Hősök terén, Budapesten a XI. Nemzeti vágta. A 72 Kárpát-medencei résztvevő közt ott voltak a muravidékiek is. Muravidék nemzetiségi és szlovén színeit a Gyertyánosban megtartott Muravidéki vágta négy, illetve öt győztese. A muravidéki vágta a Nemzeti vágta előfutamának számít, melyen a legjobb négy versenyző bejut a központi vágtára, és egy versenyző a többségi nemzetből a nemzetközi futamra.
A szombati előfutamokban a következő versenyzők vettek részt: Hosszúfalu színeiben Bíró József FOX LS lovával versenyzett, Petesházának Horváth József KORAX ROVEN ZSONGLŐR lóval lépett a versenypályára, Dobronakot Szomi Erik és lova, INFERNO képviselték, Lendva színeit pedig Göntér Mario BAJKÁL nevű lovával képviselte. Sajnos, az utóbbi a ló nyugtalansága miatt nem tudott versenyezni. A nemzetközi kategóriában Szlovénia színeiben Grebenjak Matej lovával, BAJANNAL lépett a porondra.
Az óriási konkurencia miatt a mi lovasaink nem jutottak az elődöntőbe, de tisztességesen helyt álltak a versenyen annak ellenére, hogy a hazai edzési lehetőségek igen kezdetlegesek, hiszen Lendva környékén nincs megfelelő edzőpálya.
Az Andrássy úton is sok minden történt, hiszen a kirakodó vásár és gasztrokínálat mellett a Nemzeti vágtán részt vevő régiók is bemutatkozhattak. A muravidéki csúcsszervezet, a Lendva Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a MNMI munkatársai Ferku báttya pincije elnevezésű promóciós ponton eredeti módon mutatták be vidékünk egyik legfontosabb tevékenységét, a szőlőtermelést és borászatot. Élő hagyományként zajlott a bemutatkozás: hetési viselet, eredeti borospince másolat, szokások és munkák felelevenítése, muravidéki gasztronómia és persze, az elmaradhatatlan jókedv odacsalogatta az érdeklődőket. Meg is volt az eredménye, hiszen a zsűri a standot a Korzó díj 1. helyezésével díjazta, amelyhez egymillió forintos jutalom is jár.
A vasárnapi Nemzeti vágta nemzetközi futamában Grebenjak Matej 3. helyezést szerzett. Gratulálunk neki és csapatának!

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”578″ gal_title=”Nacionalni galop”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja