Monodrama v spomin madžarski revoluciji

Ob madžarskem narodnem prazniku so se nocoj v Centru Banffy spomnili dogodkov iz leta 1956, ko je v državi izbruhnila revolucija.

Dogodek sta organizirala Zavod za kulturo madžarske narodnosti in Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost.

Zbrane je pozdravil Ferenc Horváth, predsednik PMSNS in poslanec v parlamentu, nato pa je nastopil gledališki igralec Zoltàn Molnar s svojo monodramo z naslovom “Szeretnék néha visszajönni még”.

Madžarska revolucija leta 1956 je bila spontan upor proti komunistični madžarski vladi in sovjetskim silam, nameščenim na madžarskem ozemlju. Trajala je od 23. oktobra do 10. novembra.

Revolucija se je začela s študentskimi demonstracijami pred parlamentom v Budimpešti, ki so prerasle v vsesplošno vstajo proti režimu. Na vrhuncu je zajela več tisoč ljudi iz celotne Madžarske in mnogi od njih so v revoluciji izgubili življenje. Revolucijo so nasilno zatrli in zaprli 13.000 ljudi. Več kot 200.000 Madžarov je emigriralo v tujino.

Javno razpravljanje o dogodku je bilo na Madžarskem prepovedano več kot 30 let. Po inavguraciji Tretje madžarske republike leta 1989, je bil v spomin na madžarsko revolucijo 23. oktober razglašen za državni praznik.

 

[srizonfbalbum id=43]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja