Modelarske umetnine Franca Pala iz Gaberja na ogledu v Lendavi

V predverju Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi so na ogled nekatera dela Franca Pala, modelarja iz Gaberja. Obiskovalci si lahko ogledajo umetnine, ki so nastale izpod spretnih rok upokojenega metalurškega modelarja Franca, najbolj aktualna sta vsekakor dirkalno kolo in časovni stroj.

FRANC PAL

Rodil se je februarja 1950 v Gaberju. S starši se je kot otrok preselil v Lendavo, kjer je obiskoval osnovno šolo. Po končani osnovni šoli je obiskoval poklicno šolo v Ljubljani in se v takratnem Litostroju izučil za poklic metalurškega modelarja.
Iz Ljubljane je odšel v Avstrijo, kjer je dobil prvo zaposlitev, vendar pa ni delal v svojem poklicu. Po odsluženem vojaškem roku je odšel delat v Ingolštad v Nemčijo, kjer pa je delal v svojem poklicu vse do leta 1979.
Tega leta je skupaj z očetom in bratom ustanovili podjetje, ki se je ukvarjalo z izdelavo modelov za takratno livarsko industrijo po celotni Jugoslaviji, največ modelov pa so izdelali za livarno Ravne na Koroškem.

Feri se je z ljubeznijo do lesa srečalže v osnovni šol in prve izdelke je naredil pri tehničnem pouku. Tako je že pri petnajstih letih naredil moped izlesa, pa avtomobil formulo, jadrnicoin še marsikaj drugega. Pri vojakih si je krajšal čas z rezbarjenjem raznih kipov, svoje umetniške zamisli pa izpolnjeval v lesorezih, ki jih je poklanjal sovojakom, nekaj pa jih je tudi ohranil zase in za svojo dušo.
Ob zahtevnem delu, kot je izdelava industrijskih modelov za potrebe livarstva, pa si je našel čas tudi za uresničevanje svojih sanj, ki jih je upodabljal v Iesu.
Tako so večlet nastajale njegove mojstrovine, kot so: časovni stroj, poliostersko kolo, kolo iz lesa, razni lesorezi, kipci, makete in kot zadnje seje lotil izdelave štirinajstih violin, ki jih je dokončal pred kratkim.
Vsak njegov izdelek izžareva njegov talent, voljo, vztrajnost, znanje, veliko domišljije in tjubezni do lesa, v katerem je lahko uresničil svoje sanje.

Vabljeni v Gledališko in koncertno dvorano, kjer so na ogled enkratni izdelki gospoda Franca Pala!

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja