Mentsük meg a Murát! Gátat a murai vízerőműveknek!

A Mura menti hatalmas árterek Szlovéniában érintetlenségük, természetes szépségük és óriási biodiverzitásuk miatt teljes joggal részei a Natura 2000 hálózatnak. Szlovénia Környezeti és Területrendezési Minisztériuma nemrég azt javasolta, hogy a Mura szlovén szakasza legyen része a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumnak, mely Ausztriát, Szlovéniát, Horvátországot, Magyarországot és Szerbiát érinti. Azonban ennek az európai szinten is rendkívül fontos területnek a teljes hátországát pusztulás fenyegeti. Szlovénia legértékesebb és legjobban megőrzött árterei áldozatul eshetnek a felelőtlen környezeti beavatkozásnak, körülbelül 7000 hektárnyi vizesélőhelyre kihatva. Különleges és veszélyeztetett fajok – mint a rétisas, fekete gólya vagy dunai galóca – halhatnak ki a területen.

A Szlovén Villamosenergia Vállalat, a “Dravske Elektrarne” tervei szerint a szabadon áramló Murára gátakat emelnek, és a folyót nyolc élettelen víztározóvá alakítják át. A Murára tervezett gátépítés sérti a szlovén és az európai uniós vízgazdálkodási és természetvédelmi jogot, és éles kontrasztban áll a szlovén kormány szilárd elkötelezettségével, miszerint biztosítja a terület nemzetközi védelmét. Már a Hrastje-Mota közelében építeni tervezett vízerőmű környezeti hatását értékelő jelentés is arra a következtetésre jut, hogy az erőmű káros hatással lenne a természetre. Azonban Szlovénia jóvá akarja hagyni a gátépítést, annak ellenére, hogy alternatív, környezetbarát energiaforrások is léteznek.

A hrastje-motai vízerőműről szóló döntésnek – csakúgy, mint a következő hét erőműről szólónak – komoly következményei lesznek: ezek a gátak lennének az első olyan vízerőművek, melyek Natura 2000-es területen épülnek. A hatás katasztrofális lenne, és elrettentő példa lenne arra nézve, hogy mi következhetne be más értékes folyókon Európa-szerte, annak ellenére, hogy azok az európai jelentőségű élőhelyeket felölelő Natura 2000 hálózatba tartoznak.

A petícióval a WWF és szövetségesei, a szlovén Mojamura Egyesület és a Szlovén Horgászati Társaság, az ausztriai Naturschutzbund, a magyar Dráva Szövetség és a horvát ZEUS sürgősen arra kérik a felelős szlovén minisztert, hogy erősítse meg a terület nemzetközi védelmét. Ausztriával, Horvátországgal, Magyarországgal és Szerbiával közösen helyezze előtérbe a bioszféra rezervátum megerősítését, és ne hagyja jóvá ezeket a környezetre káros projekteket.

– – > Segíts nekünk megmenteni a Murát, írd alá a miniszternek címzett petíciót most!

Stop Dams!

FORRÁS: http://www.amazon-of-europe.com/hu/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja