Maškare nekoč

Kako je potekalo praznovanje nekoč?

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da so nekoč pustovali precej preprosteje, kot to počnemo danes. Pustne maske so ljudje izdelovali kar doma in sicer iz materialov, ki so bili na razpolago. Otroci so se mnogokrat oblekli kar v ponošene obleke staršev ali pa so si obraz namazali s sajami, hodili so od hiše do hiše in se tako razkazovali ljudem. Mnogi so bili za to nagrajeni s krofom, svežim ali suhim sadjem in nekateri celo z denarjem. Gospodinje so doma pekle krofe, ki pa so bili brez marmelade in pečeni na svinjski masti. Ljudje so takrat radi rekli, da gre zima h koncu. Na jedilni mizi so se pogosto znašli kuhana svinjska glava, ričet, krompirjeva solata ali svinjska juha. Namen obhodov od hiše do hiše ni bil zbiranje denarja in dobrot, temveč širjenje veselja med ljudmi. Nekoč se je našemila celotna vas, maske pa je pogosto spremljal tudi godec. Pustnih sprevodov so se ljudje zelo veselili, rajanja pa so spremljala obilja mastne, sladke in ocvrte hrane.

Maškare iz Doline. Fotografije je nastala nekje v 40. letih prejšnjega stoletja
Maškare iz Doline nekje v 50. letih prejšnjega stoletja.Črna gostija, vsak fant in dekle, ki je bil-a goden-na za poroko in se v pustnem času ni poročil, je dobil-a črno zastavico, ki so jo izobesili na njihovo domačijo.

Genterovski slamnati možje.

Izredno popularna maska nekoč je bila slamnati medved. Na fotografiji maškare iz Lakoša. Fotografiji sta iz 70-ih let prejšnjega stoletja.

Genterovske maškare.

Radmožanske maškare. Fotografija je nastala nekje v 80. letih prejšnjega stoletja.

Fotografije so iz zasebnih arhivov: lendava nekoč, Lenke Lazar, Tiborja Gala, Ksenije Sobočan in družine Njakaš iz Dobrovnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja