Martinovanje v Čentibi

Vino je pijača, ki je del naše kulture, dediščina, ki nas spremlja skozi stoletja. Martinovo, ki ga praznujemo 11. novembra, je praznik, ki simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja mora biti pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj pred vrati že čaka dolga mrzla zima.

Če je gospodar naredil vse tako, kot je treba, se v tem obdobju mošt spremeni v pravo vino – in to je seveda treba praznovati! V Čentibskem vaškem domu so sinoči marljivi člani tamkajšnjega društva vinogradnikov pripravili tradicionalno Martinovanje. Prireditev se je pričela z  obredom, ko je v škofa Martina oblečen vinogradnik opravil krst mošta. To je simbolno dejanje, zato je bil nagovor »škofa« poln humorja in zabavnih domislic. Sledila je pokušina mladega vina in zabavni del z večerjo.

 Postregli so z značilnimi jedmi,  pečeno gosjo z mlinci in dušenim rdečim zeljem. Niso manjkale niti pogače, potice in druga sladka peciva. Organizator je poskrbel tudi za bogat srečelov s privlačnimi nagradami ter ples ob živi glasbi.

[Best_Wordpress_Gallery id=”607″ gal_title=”Martinovanje v Čentibi”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja