Madžari zgradili kolesarsko stezo, kot se šika, kaj pa mi?

Gradnja kolesarske steze med državno mejo z Madžarsko, med krajema Lendvadedes – Dedeskecskés – Čentibske gorice in Lendavske gorice se bliža koncu, asfaltiranje se zaključuje, sledi montaža zaščitnih ograj, smerokazov, zasajevanje dreves in sejanje trave.
Izgradnja kolesarske povezave med Madžarsko in Slovenijo je potekala po načrtih. Projekt je vreden okoli 1.2 milijona evra in se financira iz Evropskih sredstev ter sredstev Madžarske vlade, v okviru projekta Iron Curtain cycling. Izvajalec del je Madžarsko podjetje Vértes-Út Építő és Szolgáltató Kft iz Budimpešte.

Temeljni kamen je bil postavljen marca 2018, dela pa bodo zaključena letos spomladi.

Dela so bila sestavljena iz dveh sklopov : na eni strani je iz smeri Redicsa obnovljen obstoječi lokalni cestni odsek proti Čentibi, od tod naprej pa je zgrajen novi odsek, ki se priključi na asfaltno cesto v Sloveniji, natančneje v Lendavskih goricah – nekoliko nižje od novega vaškega doma. Žal pa se mi nismo odzvali in pri Čentibi ni zgrajen še kakšen kilometer ceste tik ob mejnih kamnih, ki bi se lahko priključila na obstoječo cesto pri Mali dolini. To se sliši prav neverjetno, saj je bila ravno pred kratkim tukaj v sklopu sanacij in ureditev hudournikov in kanalov ter odvodnjavanj meteornih voda iz gričevnatega dela občine, urejeno odvodnjavanje in navožen gramoz ter sekanec. Zakaj se dela niso nadaljevala nam ni znano.

Konec kolesarke steze pri Čentibi.

Urejena cesta pri Mali dolini v Čentibi, ki bi se lahko priključila na novo kolesarsko stezo.

Tukaj je še potrebno urediti cesto, ki bi se navezala na novo kolesarko stezo. Čentiba bi s tem hkrati dobila dostop do Lendavskih Goric In Madžarske. 

Pred kratkim urejena cesta pri Mali dolini v Čentibi.

To bi lahko bila pomembna pridobitev za obmejni turizem.

To območje je bilo v času železne zavese za ljudi prepovedano območje. Ravno zato, ker ljudje na tem področju Madžarske ni bilo, je danes to mirno in dokaj naravno območje, od koder se odpirajo čudoviti pogledi v kljun slovenske kokoške in v Panonsko nižino, vzdolž nekdanje Železne zavese. S to naložbo se bo bistveno povečala možnost kolesarskega turizma med Lentijem in razglednim stolpom Vinarium v Dolgovaških Goricah, ki bo okolju in ljudem prijazna in bo povezala trdneje čezmejno regijo. Pot je pomembna tudi za dva sosednja naroda in madžarsko narodnost v Sloveniji, saj bo s to stezo simbolično pretrgana zloglasna železna zavesa.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”776″ gal_title=”Kolesarska steza Tenkehegy”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja