Literarni večer v lendavski sinagogi

V lendavski sinagogi se je okviru festivala Dnevi poezije in vina 2018 Ptuj in v sodelovanju s Knjižnico in Kulturnim centrom Lendava predstavila Izraelska pesnica Agi Mishol, ki je bila častna gostja omenjenega festivala.

Agi Mishol je uveljavljena izraelska pesnica in učiteljica ustvarjalnega pisanja. Rojena je bila leta 1946 v Transilvaniji, v madžarski družini, ki je preživela holokavst in se leta 1950 preselila v Izrael. Doslej je objavila 16 zbirk poezije, vključno z dvema retrospektivnima zbirkama iz let 2003 in 2015. Prejela je številne nagrade, med drugim domači Prime Minister Prize Award in Yehuda Amichay Prize ter italijansko nagrado LericiPea. Ima častna doktorata Univerze v Tel Avivu in Znanstvenega inštituta Weizmann. Živi v agrarni skupnosti in je direktorica pesniške šole Helicon v Tel Avivu. (Odstavek je prepisan s spletne strani založbe Beletrina https://beletrina.si/avtor/agi-mishol)

Po uvodni glasbeni točki Petra Koše je Agi na branju odgovarjala na vprašanja moderatorke in prebirala pesmi iz najnovejše pesniške zbirke, ki je v prevodu Klemna Jelinčiča Boete pred dnevi izšla pri založbi Beletrina.
Ljubitelji poezije so tako imeli priložnost v živo spoznati avtorico in prisluhniti melodiji hebrejskega jezika, ki vse preredko odmeva med zidovi lendavske sinagoge.

Besedilo: LK

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”502″ gal_title=”sinagoga 24.8.18″]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja