Predstavljamo: Lidija Kreft – prevajalka iz Lendave

Predstavljamo Lidijo Kreft, prevajalko iz Lendave, s katero smo ob njenem 30. prevodu opravili intervju.

Kdaj si se začela ukvarjati s prevajanjem?: 

Prevajati sem začela pred osmimi leti. Prvi roman so mi zaupali na podlagi testnega prevoda, ki sem ga naredila za založbo Anu Elara.

 

Kako je bilo prevajati prvo knjigo?

Moram priznati, da sem se s prvim prevodom še kar namučila. To sem delala prvič, zato sem se morala naučiti veliko novega. Na trenutke sem pomislila, da ne bom zmogla.

 

Katero knjigo po vrsti prevajaš trenutno?

Trenutno prevajam trideseti roman.

 

Kakšna je razlika med prevajanjem prvega in sedaj, tridesetega romana?

Hm, razlika je ogromna. Danes odprem tekst, ga preletim, odprem wordov dokument in začnem. Kadar naletim na posebne fraze, ki jih je težko prevesti in umestiti v to okolje, si jih označim in nadaljujem, vmes pa se posvetujem s kolegi in iščem najustreznejši prevod. Prvo knjigo sem na primer najprej prebrala, si označila določene izraze, fraze, reke in prevajala stavek po stavek. Danes že vem, da je treba na tekst gledati kot na celoto in prevajati tako, da je prevod tekoče berljiv.

 

Koliko časa potrebuješ za prevod enega romana?

Odvisno od količine teksta, za roman običajno potrebujem med 45 do 60 dni, skupaj s pregledom.

 

Bi za nazaj kaj spreminjala ali morda danes naredila drugače?

Mislim, da ni prevajalca, ki rad prebira lastne prevode. Ali bi kaj drugače naredila? Vsekakor. Ko mi založba pošlje izvod romana, ga le ošinem s pogledom in hitro pospravim na polico, ali pa ga komu posodim. Ker če ga začnem brati, je vse, kar se mi podi po glavi, kaj vse bi drugače prevedla, kako bi lahko premetala besede … zato raje romanov sploh ne prelistam, ker vem, da se bom le vrtela v krogu.

 

Kaj je naslov knjige, ki jo trenutno prevajaš?

Naslova mojega tridesetega prevoda še ne poznam, ker to določimo na koncu, lahko pa povem, da gre za romanco o boksarju. Roman je bil med drugim v Združenih državah prava prodajna uspešnica.

Pritisnite na fotografijo za prikaz fotografij

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja