Lerakták az „Iron Curtain Cycling” kerékpárút alapkövét

Ez év március 22-én Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkár és Potisk Klemen, a Szlovén Infrastruktúra Minisztérium parlamenti államtitkár urak jelenlétében a kerékpárút ünnepélyes alapkőletételére került sor. Eme alapkő azon munkálatok kezdetét jelenti, amely a Lenti – Lendvades – Dedeskecskés – Csente-hegy –Hosszúfaluhegy kerékpárutat hivatott kiépíteni.
A Vasfüggöny idején e Tenke-hegyi területet szigorú őrszemek pásztázták, így a határ két oldalán élők nem igen térhettek oda. E térség gyönyörű példája a természetes környezetnek, ezért vonzó lehet a túrázók részére, hiszen a lenyűgöző táj mellett pazar kilátás nyílik a Pannon-síkság szlovén és magyar részére egyaránt.
A Lenti és a Vinarium közötti kerékpárút-projekt szigorúan követi a természetbarát és környezetvédelmi elveket, emellett a két térség kapcsolatát megerősítő szerepét is felvállalja.
Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ezzel az útszakasszal jelképesen megszűnik a Vasfűggöny nyomasztó terhe, ami meghatározóan fontos mindkét nemzet, különösen a szlovéniai magyarok részére.
Sokaknak nem ismeretlen ez az útvonal, főleg azok részére nem, akik hegyikerékpárokkal gyakran indultak e lankák felfedezésére.
A project értéke megközelítőleg 1,2 millió euro, és 2019 a befejezési határidő.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja