Lendavska trgatev nekoliko drugače

Lendavska trgatev je prireditev, ki bo naslednje leto praznovala častitljivo 40. obletnico. Veliko nas se spominja prireditev na začetku, zagotovo pa se tudi nekoliko mlajši spomnijo zlatih časov, lendavskih trgatev v devetdesetih letih.

Na družbenih omrežjih je bilo včeraj in danes zaznati, da z letošnjo prireditvijo Lendavska trgatev občani niso bili ravno zadovoljni, predvsem s kulinarično ponudbo. Veliko je pripomb, komentarjev, razpravljanja in vprašanj.

 

Naj na začetku napišemo, da je zelo lahko kritizirati post festum. Pa vendar se ob tem postavlja vprašanje, ali je res vsaka kritika slaba kritika? Kritika, naj bo napisana tako in drugače, je lahko tudi most. Most, na katerem se srečata ponudba in povpraševanje. In povpraševanje ustvarjamo mi, občani.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Lendavčani se z veseljem spominjamo lendavskih trgatev središču mesta, ko je bil oder bodisi pri ploščadi zraven Hotela Elizabeta, bodisi pri banki. Seveda pri tem nihče ne razmišlja o logističnih izzivih te lokacije, o hrupu, ki moti marsikaterega stanovalca v neposredni bližini, zaprtju glavne ulice, toda dolgoletna tradicija in nostalgija naredita svoje in nove lokacije stanovalci ne bomo zlahka sprejeli, četudi nam bo vse našteto pošteno načelo živce. Ena najpogostejših pripomb, ki jih je bilo mogoče zaslediti je, da je bila napaka, da je bila gostinska ponudba hotela Lipa pri Ribiškem domu.

 

Po povorki je velika večina obiskovalcev odšla domov, ker v starem mestnem jedru ni bilo ničesar, kar bi jih tam zadržalo. Slišati je bilo, da jih veliko sploh ni vedelo, kje je glavno dogajanje razen kulinarične ulice, ki je za takšno število obiskovalcev občutno premala. V kulinarični ulici so delovala štiri društva, ki jim je treba priznati, da so se potrudili po svojih najboljših močeh, toda naval je bil prevelik, da bi lahko s svojo ponudbo zadovoljili vse obiskovalce. Na voljo so bile ribe, čevapčiči, domače klobase, langoši in bograč, slednji le pri čentibskem vinogradniškem društvu. Eno od vprašanj tudi zunanjih obiskovalcev, oziroma turistov je vsekakor prav to: Kako smo lahko prestolnica bograča, če ga ne ponujamo na glavni prireditvi v mestu? To ni v nobenem primeru kritika prostovoljcev društev, ki so na prireditvi dali vse od sebe in si zaslužijo pohvalo za svoj trud in čas. So oni tisti, ki so zadolženi za kulinarično ponudbo na prireditvi? Kje so vsi ostali gostinci v mestu? Tisoč ljudi je odšlo lačnih.

Če želimo oživeti staro mestno jedro, je premestitev dogajanja na zdaj že vsako leto drugo lokacijo vsekakor napaka. Letošnji festival Vinarium je s številnimi zanimivimi prireditvami pokazal, da kdaj pa kdaj le pokukamo iz svojih brlogov in zamigamo na ritme zanimive glasbe ter se prikažemo na prireditvah. Prostor pri Ribiškem domu je za večerni del prireditve, torej za koncerte ravno pravšnji, ne pa da tradicionalni del, ki je bil vsa leta najboljši, ko je bil v starem mestnem jedru.

Kot je že napisano v uvodu, je naslednja Lendavska trgatev jubilejna, štirideseta. Štirideset pisanih let, v katerih nas je zabavalo veliko znanih glasbenikov, nekateri so se zdaj že pokojni gostinci zapisali v zgodovino kot legende, obračali so se voli, vino je teklo v potokih, kriki veselja so odmevali pozno v noč.
Dragi bralci, organizatorji in občani: Ta zapis lahko berete na več načinov. Eden je kot kritika organizatorjev, kaj vse bilo narobe z nam vsem ljubo tradicionalno prireditvijo Lendavska trgatev. Drugi spet lahko mislijo, da je je namenjeno njim, ker se je niso udeležili, ker niso sodelovali. Vsi ti imajo svoje tehtne razloge, zakaj je temu tako. Tretji spet prikimavajo, ker se strinjajo z našimi besedami, saj so eni od tistih, ki so enakega mnenja.

Naš namen je bil, da bi bil ta zapis kot most med vsemi, ki se jih ta prireditev tiče, predvsem pa kot glas vsakega prebivalca, ki je želel biti slišan, pa mu tega razna družabna omrežja ne nudijo na pravi način.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja