Lendavi se obeta 600 delovnih mest

Župan Občine Lendava, mag. Anton Balažek se je v petek, 19.10.2018 sestal z novo ministrico za kmetijstvo, dr. Aleksandro Pivec. Z ministrico sta se pogovarjala o zapletih glede spremembe prostorskih načrtov za gradnjo rastlinjakov in obrambe pred točo. Avstrijsko podjetje Herneth Gartenbau KG si želi v Lendavi, natančneje severno od gramoznice Lendava postaviti rastlinjake in logistični center na skupno 40 hektarjih, kar naj bi bila ena največjih naložb v kmetijstvu v Pomurju.

Bo Lendava dobila 600 novih delovnih mest?

Avstrijci so že lani registrirali podjetje v Sloveniji, sodelovali naj bi še s podjetji iz Nemčije in Nizozemske.

Župan se je na sestanku pri ministrici zavzel za nadaljevanje postopkov spremembe prostorskih načrtov za gradnjo rastlinjakov. Za nadaljevanje je potrebno soglasje Ministrstva za kmetijstvo, zato sta se z ministrico strinjala, da se v nadaljnje razgovore z investitorji morata vključiti tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Sklad kmetijskih zemljišč RS, ki je lastnik zemljišč.

V načrtu je gradnja rastlinjakov za okrasne rastline, vrtnine, zelišča in sadike sadja. Največji del bi zavzemali steklenjaki, rastlinjak pa naj bi imel tudi hladilnico, pakirnico, kotlovnico, upravo, zalogovnik tople vode, predelovalnico, nakladalni del in prometne površine za transport. Ob rastlinjakih naj bi bili tudi laguni in manjši rastlinjak.

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja