Lendava uspešna v pridobivanju sredstev za izgradnjo brezplačnih wifi točk po mestu

Evropska komisija je vzpostavila shemo WiFi4EU, ki spodbuja brezplačen brezžični dostop do interneta za državljane in obiskovalce na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice, zdravstveni domovi in muzeji.

Zanimanje za prvi razpis, ki je potekal med 7. in 9. novembrom, je bilo ogromno in v le nekaj sekundah po odprtju razpisa se je nanj prijavilo več kot pet tisoč občin. Upravičenci so bili izbrani po načelu: kdor prej pride, prej melje, torej zelo pomembna je bila hitrost oddaje prijave.
Občina se je s pomočjo spletnega obrazca registrirala na za to namenjeni spletni strani. Kdor je bil na razpisu uspešen, bo prejel bon, ki ga bo izkoristil za financiranje postavitve brezplačne dostopne točke WiFi4EU. Vsak upravičenec bo z izvajalcem ali izvajalci po svoji izbiri sklenil pogodbo za postavitev brezžične opreme, seveda po pravilih javnega naročanja.

Med prijavljenimi je bilo uspešnih tudi enajst pomurskih občin. Evropska sredstva so si zagotovile občine Radenci, Kobilje, Puconci, Gornja Radgona, Tišina, Črenšovci, Kuzma, Moravske Toplice, Lendava, Grad in Ljutomer. Za vzpostavitev dostopne točke oziroma več teh bodo predvidoma prejele po 15.000 evrov.
Evropska unija bo financirala stroške nakupa in namestitve opreme za brezplačne dostopne točke Wi-Fi, medtem ko bo upravičenec kril stroške povezljivosti, torej internetno naročnino in vzdrževanje opreme za najmanj tri leta. Upravičenec mora zagotoviti, da bo v roku leta in pol po podelitvi bona WiFi4EU namestitev dokončana in se bo delovanje začelo. Ko bo investicija zaključena, mora biti brezžična povezava na voljo brezplačno, zlahka dostopna, prav tako se mora uporabljati najnovejšo in najboljšo razpoložljivo opremo, ki uporabnikom omogoča povezljivost visokih hitrosti.

Naslednji razpis je medtem že predviden za začetek leta 2019.

Seznam vseh občin, ki so bile uspešne na prvem razpisu, si lahko ogledate tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja