Lendava: Osrednja slovesnost ob madžarskem narodnem prazniku

Madžarska narodna samoupravna skupnost občine Lendava je na predvečer madžarskega nacionalnega praznika organizirala že tradicionalno slavnostno prireditev ob madžarskem narodnem prazniku – spomin na revolucijo in boj za svobodo leta 1848/49. Prireditev se je začela pred spominskima obeležjema Istvána Széchenyija in Lajosa Kossutha, kjer so po nagovoru predsednice Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava Judita Vida Törnar in župana občine Lendava Janeza Magyarja in krajšem programu položili vence v spomin herojem marčevske revolucije. Osrednja proslava je potekala v lendavski Gledališki in koncertni dvorani, ki se je napolnila do zadnjega kotička. Prireditev so s svojo prisotnostjo počastili Zsolt Németh, predsednik Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora Madžarske in mag. Stanko Baluh iz Urada RS za narodnosti, generalni konzul madžarske v Lendavi dr. Földesi Gyula,  predstavniki madžarskih narodnostnih skupnosti iz Pomurja, župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar, župan Občine Lendava ter mnogi občani in funkcionarji.

Slavnostna govornika sta bila Ferenc Horváth, predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in Zsolt Németh, predsednik Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora Madžarske.

Po spektakularnem kulturnem programu, ki so pripravili učenci dvojezičnih osnovnih in srednji šol, Glasbene šole Lendava, Folklorna skupina Muravidék, Plesna skupina Ividő, Ljudska glasbena skupina Harangláb, Kósa Péter, Šooš Peter, Vida Dorián in Toth Matija, je sledila pogostitev v avli Gledališke in koncertne dvorane.

[Best_Wordpress_Gallery id=”766″ gal_title=”MADŽARSKI PRAZNIK 2019″]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja