Lendava nekoč: Kraljevi notar, ki je v Lendavi zgradil meščansko vilo

Oszkár Laubhaimer se je rodil leta 1852 v avstrijskem Mattersburgu (madžarsko Nagymarton) ob madžarski meji. Po poklicu je bil notar in velja za eno pomembnejših osebnosti v lendavski zgodovini na področju meščanstva. Na Dolnjo Lendavo, kam je prvič prišel leta 1885 kot kraljevi notar, je pustil pečat in je njegovo delovanje sovpadalo s takratnim razvojem Lendave na področju gospodarstva in tudi kulture. Vzpostavil je srednje veliko notarsko pisarno. Omeniti velja tudi okrašene listine, ki so bile izdane v slovenskem jeziku.  V centru mesta je zgradil meščansko vilo, ki je imela tako uradne kot stanovanjske prostore. S tem je vrednote svojega poklical prenesel tudi v zasebno življenje. Meščanska vila se je nahajala na ulici, ki se je takrat imenovala Vasuti utca, danes poznana kot Glavna ulica. Laubheimer je 20. decembra 1918 preminil v 66. letu starosti, v Lendavi.

Oszkár Laubheimer v družinskem in prijateljskem krogu. VIR: Wikipedia

Meščanska vila v slogu secesije, ki jo je zgradil kraljevi notar Oszkár Laubheimer je tistega časa veljala kot velik prestiž. Zgradili so jo približno v prvih 10 letih dvajsetega stoletja. Danes je v teh prostorih mestna knjižnica.

Leta 2015 so kraljevemu notarju dr. Oszkárju Laubhaimerju postavili spominsko ploščo. Ob odkritju spominske plošče leta 2015, je potekal spomin na človeka, ki je s svojim življenjem zgled. Laubhaimer je bil oče, mož, ponosen meščan Dolnje Lendave. Kot notar izdajal notarske listine za razne narodnosti: Slovence, Madžare, in tudi Hrvate. 

Kraljevi notar Oszkar Laubhaimer pred svojo vilo v času Avstroogrske monarhije.

 

 

Dolnja Lendava: Pogled na meščansko vilo s takratne ulice Vasuti utca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja