Lendava je potrošniški raj za Hrvaške in po novem tudi za Madžarske kupce

Zaradi višjih cen večine živil se Hrvatje, ki živijo ob meji s Slovenijo, vse bolj odločajo, da bodo hladilnik napolnili samo v sosednji državi. Lendava je že leta potrošniški raj za tiste, ki tedensko ali mesečno nakupujejo pri nas. Kupujejo se večinoma prehrambeni proizvodi in tekstil ali darila.

Gneča v lendavskih trgovinah, Lidl, Eurospin in Hofer so konec tedna že stalnica, tudi med tednom ni drugače.
Danes smo se odpravili pred omenjene trgovine in povprašali kupce, ki so pravkar prišli iz trgovin.
Fotografirati se niso želeli, so nam pa dovolili narediti nekaj posnetkov nakupovalnih vozičkov in živil, ki so jih že zložili v avtomobilske prtljažnike.

Upokojeni par iz Murskega Središča nam pove, da že leta redno nakupujejo v Lendavi, saj so cene živil tukaj krepko nižje.
Večkrat na mesec kupujemo tukaj, ker tukaj dobivamo slovensko pokojnino. Potem gremo tudi v trgovino, kjer opravimo mesečni nakup. Nekateri izdelki so veliko cenejši od naših. Hrvaški izdelki so na splošno cenejši kot v Murskem Središču so nam povedali. V trgovini sva zapravila dobrih sto evrov, in za ta denar sva kupila vso potrebno hrano za cel mesec. Na seznamu cenejših živil so Vegeta, prigrizki, jajca, sladkor, moka, sokovi, juhe, salame, vložena zelenjava …

Podobno nam povedo vsi, ki smo jih danes povprašali na parkiriščih omenjenih diskontnih trgovin. Kupujejo živila, ki so krepko cenješa kot na Hrvaškem.

Srečali smo mlad par celo iz Koprivnice, ki pravita, da sta prišla po nakupih, saj so slišali, da je tukaj skoraj vse cenejše in bosta napolnila tudi rezervoar avtomobila, ker naj bi bilo dizelsko gorivo pri nas kakovostnejše.
Srečali smo tudi par srednjih let, ki po nakupih prihaja iz Čakovca.

V Lendavi radi nakupujemo, saj so cene nižje kot pri nas in se nam izplača tudi, če se pripeljemo teh dobrih 20 kilometrov, smo še vedno v plusu in spotoma nakupimo tudi za taščo. Razen živil in pijač kupujemo tudi hrano za mačke, ki je tukaj res poceni.’

Tudi v Kik se splača po oblačila in v Tediju tudi radi nakupujemo.

Tudi mlada mamica doma iz Šenkovca nakupuje pri nas. Dobra kakovost po nižjih cenah je zanjo dovolj velik razlog za skok do Lendave nekajkrat na mesec. ‘Kupujem živila in stvari za gospodinjstvo.’

Pred trgovinami pa je vedno več tudi kupcev iz Madžarske.
Tudi njim smo postavili isto vprašanje. Zakaj nakupujejo v Lendavi?

Antal je z ženo prišel iz Nagykanizse in nam povedal, da so prišli po darila v Tedi, kjer se blago dobi po ugodnih cenah. Špecerijo še niso kupovali pri nas, če pa sta že tukaj, bosta pa preverila tudi cene živil.

Srečamo tudi upokojence iz Lentija in Rediča, ki nam povedo podobno zgodbo. ‘Sem prihjamo po nakupih mesečno ali po potrebi in kupujemo celo Madžarski sir, ki je tukaj cenejši’.

Družina iz Totszerdahelya na Madžarskem tudi prihaja v Lendavo po nakupih. Povedo nam, da so zadovoljni z našimi cenami ter odprejo prtljažnik in vmes navržejo, da smo Slovenci še nedolgo na veliko kupovali pri njih, zdaj pa je obratno.

Uradnih podatkov o potrošnji tujih kupcev v lendavskih trgovinah ni, prepričani smo, da gre za velike zneske, saj se dnevno v Lendavo odpravi več tisoč kupcev iz Hrvaške in po novem tudi iz Madžarske. Najbrž se tega zelo dobro zavedajo tudi v upravah omenjenih družb.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja